„Връщането на хартиения вот е огромен риск", смята той

"Големият риск пред лявото в България е, че то започна да прилича на много лош двойник на „Възраждане”. Практически няма разлика, дори имат общи инициативи". Това заяви независимият депутат Явор Божанков в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Той даде пример с общи подписки, общи конституционни жалби между двете партии. „Това е тревожно, защото „Възраждане” са популисти, те са риск за демократичната система, те са риск за държавата като цяло. Прибавянето на БСП от тази страна е страшно неприятно”, обясни тезата си депутатът, който влезе в 48-ия парламент от квотата на БСП, но бе изключен от парламентарната група.

„Най-голямата отговорност носи лидерът. Не искам да говоря за човек, с когото съм работил и който направи и много добри неща”, каза той, визирайки Корнелия Нинова.

70 депутати от ДБ и ПП сезираха Конституционния съд за промените в Изборния кодекс

„Връщането на хартиения вот е огромен риск. Хартиената бюлетина е страхотен удар – 6 години борбата с изборните машинации доведе до машинния вот. Тези, които въведоха хартиения вот, те унищожиха машините, разчитат на едно – ако не могат да спечелят подкрепа от обществото, да я спечелят служебно. ГЕРБ, ДПС, БСП разчитат да спечелят от това. От българския избирател зависи дали ще успеят”, каза Божанков.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

Относно съдебната реформа в страната и приемането на първо четене в парламента на промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно процесуалния кодекс, с които се създава механизъм за контрол на главния прокурор, той каза: „Сега сме там, където бяхме и преди 15 г. има солидно мнозинство, което не желае съдебна реформа, но защото я искат от Европа, и цялото българско общество я иска, затова с процедурни хватки я задушиха, опраскаха – както искате, така го кажете. Тази съдебна реформа влезе в правна комисия и всички, без ДБ, направиха така, че тя да бъде отложена. Докато стана ясно, че парламент няма да има, тогава всички изведнъж декларираха, че искат реформа”.

"Хората, които сме се борили за съдебна реформа и т.н., нито един не е в тази група (на БСП) – нито един не остана – кой натирен, кой на друго място, кой независим", каза Божанков по повод кадровите рокади в Левицата. 

"Оптимист съм, че тази реформа ще се случи дори в следващ парламент и ще стане ясно кой ни лъже в очите. Шенген също зависи от съдебна реформа. Неосъществяването на съдебната реформа също е свършена работа, зависи от гледната точка", допълни Явор Божанков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.