Емирствата са първата страна в региона, която ще включи обучението за Холокоста в училищата

Музей в Обединените арабски емирства показа свитък от Тората, оцелял след Холокоста.

Ахмед Обейд Ал Мансури, основател на музея в историческия квартал на Дубай, каза, че експозицията, открита за Международния ден в памет на Холокоста, ще помогне в борбата с „голямото отричане“ на Холокоста в региона.

Свитъкът е предоставен за постоянно на музея, който се грижи за повече от 1000 чешки свитъци, спасени от Холокоста и по-късно изпратени в Лондон. „Живях в арабския свят, когато бях млад, и терминът "Холокост" там не съществува. Така че това е огромна стъпка“, каза Едуин Шукър, иракско-еврейски бизнесмен.

Оцелели при Холокоста разказват историите си с помощта на изкуствен интелект (ВИДЕО)

Историята на убийството на шест милиона евреи от Нацистка Германия не се изучава много в арабския свят, където някои политици казват, че е била несправедливо използвана, за да оправдае създаването на Израел през 1948 г. за сметка на палестинските араби. В годините след Холокоста в Европа еврейските общности, които са съществували от векове в Близкия изток, до голяма степен изчезват, като стотици хиляди евреи емигрират в новосъздадения Израел.

Посолството на Емирството във Вашингтон в публикация в Twitter по-рано този месец каза, че ОАЕ ще включат обучението за Холокоста в училищата - първата страна в региона, която ще направи това.

Събитието за Международния ден в памет на жертвите на Холокоста се проведе във време на нарастващо израелско-палестинско насилие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.