Момиченцето е настанено в университетската болница „Свети Георги“

Спасиха бебе с тегло 1200 грама с купена с пари от дарени 600 тона капачки неонатална линейка. Новороденото момиченце, което е било в тежко състояние, е транспортирано от Кърджали в Пловдив. Настанено е в университетската болница „Свети Георги“, където лекарите все още се борят да стабилизират състоянието му.

Според Цвятко Луджев, парамедик от ЦСМП-Пловдив, преди няколко дни е получен сигнал за недоносено дете, родено в Кърджали. "При първия опит да го транспортираме до Пловдив се обадиха по средата на пътя, че е възникнало усложнение. След няколко дни бебето беше стабилизирано и го превозихме. Специалист се грижеше за детето, а аз настройвах апаратурата, за да е комфортно за бебето в кувьоза", обясни той.

Какво е състоянието на детското здравеопазване у нас

По думите му транспортирането продължава около час. "Монитор следеше жизнените показатели. Шофьорът бързо ни откара до УМБАЛ "Св. Георги". Състоянието на бебето е стабилно, няма риск за живота му. До момента детската линейка е спасила 45 живота. Тя е на разположение 24 часа, изпраща се по сигнал от неонатолози. В момента има четири такива линейки у нас, тече процедура и за пета. В големите областни градове би било хубаво да има поне по една такава линейка", смята парамедикът. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.