Лекари алармират, че броят на педиатрите у нас драстично е намалял

Новата неонатална линейка, дарена от кампанията „Капачки за бъдеще“, ще се използва за транспортиране на деца в критично състояние. Според основателя на инициативата тя ще е на разположение за курсове из цялата страна. На този фон обаче детското здравеопазване е поставено на карта заради липса на кадри.

Неонаталната линейка, с която се сдоби единствената у нас специализирана болница по детски болести, струва около 17 хиляди лева. Предстои тя да бъде оборудвана. В нея ще бъдат монтирани реанимационна техника, кувьоз и носилка.

Детската болница в София получи нова линейка

Лични лекари и педиатри у нас обаче попитаха дали не е редно държавата да задели пари за подобни покупки като детска линейка. Междувременно откроиха и други проблеми в детското здравеопазване – от липса на кадри до липса на достатъчно добра апаратура. Според тях ниското заплащане е една от причините за отлива на специалисти.

Пластмасови капачки от вода, безалкохолни напитки и бира и стотици доброволци. Комбинацията помежду им ражда инициативата „Капачки за бъдеще“. Резултатът - десетки дарени кувьози, една офроуд и четири неонатални линейки.

Основателят на кампанията Лазар Радков споделя, че често му задават един и същи въпрос: „Нормално ли е това?” За лекарите у нас отговорът на въпроса звучи така: „Къде е ролята на държавата, щом сме принудени чрез събиране на капачки да даряваме вече четвърта линейка, а родните политици не могат да отделят бюджет, за да се закупи една чисто нова линейка, която е от порядъка на 400 до 500 хиляди лева“, пита общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

„Капачки за бъдеще”: Как дарената линейка ще помогне на детската болница в София

„Тези инициативи са прекрасни, но те показват, че майчината грижа на държавата я няма“, смята педиатърът д-р Тодор Тодоров. Той откроява и друг проблем – броят на педиатрите у нас намалява. По данни на НСИ към края на миналата година най-много са педиатрите в София – 252, а най-малко в Ямбол и Перник.

На въпрос кое е нещото, което кара детските специалисти да не практикуват професията си в България, д-р Тодоров отговори, че „парите не са единственото нещо - ако щете нормативната база, ако щете материалната база“. Не по-малко важен за специалистите е и въпросът дали и кога у нас ще има нова специализирана детска болница.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.