Близо 100 хиляди са колите, засечени с повече от три нарушения

Депутатите приеха таван на глобите при липса на винетка. Така всеки шофьор ще може да бъде санкциониран максимум три пъти годишно. Същевременно данните на Пътната агенция показват, че близо 100 хиляди са колите, засечени с повече от три нарушения на територията на страната от 2020-та, насам. 

Парите ще дойдат от бюджета на АПИ, но точни сметки за това колко средства ще бъдат нужни все още няма. Сигурно е едно, че на всички шофьори, които са засечени с повече от три нарушения за година от 2019-та насам, държавата ще трябва да върне парите, ако санкциите вече са платени, или да анулира глобите. Все още обаче не е ясно точно как държавата ще ни върне парите.

Вера Александрова е една от опарените в Пролеша. Макар и доволна от приетите промени в закона, смята, че проблемът с натрупаните глоби е решен частично.

"Нашият казус "Пролеша" остава висящ, ние оставаме излъгани измамени и аз държа МС да анулира на 100 % нашите глоби, казва тя.

СЛЕД СЛУЧАЯ "ПРОЛЕША": Парламентът гласува промените в Закона за пътищата

Парламентът обаче прие със задна дата да могат да се налагат до 3 глоби в годината за липса на винетка. Така промените все пак ще бръкнат в джоба на хората от Пролеша.

Според председателя на Комисията по регионално развитие Коста Стоянов някои от тях ще платят до 900 лв , някои ще платят компенсаторни такси до 210 лв в зависимост от казуса

Процедурата за това как ще бъдат връщани парите на тези, които вече са платили и анулиране на глобите на останалите, все още не е ясна.Неясна остава и сумата, с която Пътната агенция ще се наложи да се прости.

"Не мога да кажа колко ще бъде може и да е повече от милион , но след като законодателят е наредил , че тези пари трябва да бъдат възстановени, АПИ трябва да ги възстанови. Цялата тази поправка минава като поправката "Пролеша" и от нея ще се възползват освен хората от Пролеша всичките останали потребители", обясни Доц. Георги Балабанов от Националното тол управление.

С промените при закупена винетка със сгрешен регистрационен номер вече ще може да се коригират не един, а до три символа.

След промените в закона: Какво ще се случи със задълженията за винетки на хората от Пролеша

"До този момент държавата събираше огромни суми от хората, които понякога надвишаваха стойността на автомобила, който карат, особено в случаите със сгрешени винетки", сподели омбудсманът Диана Ковачева.

А в тридневен срок, след като е констатирано нарушение на пътя, шофьорите ще бъдат уведомявани. Уведомявани ще бъдат и преди да изтече срокът на винетката - в 14-дневен срок преди изтичане на винетките и 2 дни за едногодишните, за тримесечните винетки ще бъде 2 дни преди изтичането.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.