Това, което възхити археолозите, е откриването на луксозно и необичайно добре запазено облекло

Годините на изследвания повдигнаха повече въпроси, отколкото отговори относно грандиозното съдържание на корабокруширалия кораб от 17-ти век в Холандия, което включва някои от най-важните открития на дрехи, правени някога в Европа.

Корабът беше открит през 2009 г. от местен водолазен клуб в Тексел, остров във Ваденско море, на около 60 мили северно от Амстердам. Той беше обект на разкопки между 2014 г. и 2017 г. Оттогава около 1500 артефакта от останките — обикновено наричани „останките от палмово дърво ” заради скъпия си товар от твърда дървесина – са били обект на проучване и консервация от международен екип от изследователи.

Това, което възхити археолозите, е откриването на луксозно и необичайно добре запазено облекло на кораба, включително елегантна рокля, бродирана със сребърни възли, сложна рокля от дамаска, дамски тоалетен комплект и огледало и кадифена туника в османски стил боядисани с кохинил, пигмент с рубинен оттенък, получен от насекоми, срещащи се само в Америка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.