Пожарни на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” също ще отпътуват със сухопътен ескорт

Първият военно-транспортен самолет „Спартан” с аварийни екипи и помощ към Газиантеп в Турция излетя минути след 12 ч. на обед. Освен техника, и над десет души от екипите на аварийното звено на Столичната община заминават за южната ни съседка, за да помагат за разчистването и търсенето на оцелели.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Първите, които тръгнаха на помощ към Турция, са аварийните екипи на Столичната община. Те вече имат опит на терен при земетресението в Измир през 2020 година.

„Изпращаме 15 спасители с техника за къртене и спасяване. Както и дронове и камери за търсене и спасяване при земетресения”, каза Красимир Димитров от Дирекция „Аварийно звено” към СО.


Подготовката на авиобаза „Враждебна” започна от рано сутринта. „На този етап от планирането сме направили така, че на всеки един от „Спартаните” да бъде натоварено имущество около 4 - 4,5 тона”, посочи командирът на Авиобаза „Враждебна” Филип Ангелов.

България изпраща в епицентъра медици и пожарникари. „Имаме готовност и с медицински екип от Военномедицинска академия да окажем помощ на нашите съседи”, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Серия мощни земетресения в Турция, има стотици жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Към тях се придвижват 58 служители на глава дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и 21 единици техника, такава, каквото са поискали, каквато ще им бъде полезна”, обобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.
Колоната с противопожарна техника и екипи тръгна от Пловдив. Към Турция се насочва и модул за издирване и спасяване, с който да се търсят оцелели под руините.


„Предварителната информация е, че ситуацията е тежка и има нужда от много екипи с жива сила и техника, каквито са възможни да бъдат предоставени”, обясни Ясен Сливенски от БЧК.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Екипи на Планинската спасителна служба също ще помагат в търсенето на оцелели под руините. Българският червен кръст отвори складовете си, за да изпрати най-необходимите неща за хората, останали без покрив.

В понеделник вечер два „Спартана” на българските военновъздушни сили излетяха от авиобаза „Враждебна”, за да закарат помощ и спасителни екипи в Турция.

Във вторник и доброволци ще потеглят от България към Газиантеп.

По-късно стана ясно, че Румъния ще изпрати в Турция екип от звеното за градско издирване и спасяване (RO-USAR). Решението е взето часове след новината за опустошителното земетресение до град Газиантеп, предаде кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

Румънският главен инспекторат за извънредни ситуации, медицински екип на Мобилната спешна служба за реанимация и изваждане и екип на румънските военновъздушни сили към Министерството на отбраната са в готовност да подкрепят спасителната мисия. 

Подкрепата ще бъде предоставена чрез механизма на Европейския съюз за гражданска защита. “Нашите мисли са с турския народ, семействата на жертвите и всички ранени или засегнати от опустошителното земетресение. Румъния е готова да предложи подкрепа!“, написа Николае Чука на страницата на правителството в Twitter.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Кореспондент на БТА Мартина Ганчева