Магнитудът на най-силния трус е бил 7.8 по Рихтер

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция в нощта срещу понеделник. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 ч. българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, докато турските сеизмолози са отчели 7.4. Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната. Експерти определят труса като един от най-смъртоносните на XXI век.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По информация на CNN и Би Би Си има повече от 2800 загинали в Турция и Сирия. Разрушени са над 130 сгради, а хиляди хора остават затрупани под руините. 

Една от тях е търговски център в град Диарбекир. „Все още има хора, които са в капан под развалините. Мой приятел живее в един от апартаментите. Успяха да спасят децата му от последния етаж и са добре, само дъщеря му е със счупена ръка. Ще видим в какво състояние са живеещите на приземните етажи. Дай Боже всичко да е наред”, каза Биркан Ризван, който живее в Диарбекир. 

Трусът е разрушил и историческия замък в град Газиантеп, който датира още от римско време.

Властите забраниха гражданските полети на летища в югоизточната част на страната.


Местни хора разказаха, че са били събудени от оглушителните звуци. Не са имали ток, а къщата им била пълна със счупени стъкла. „Аз спях и жена ми внезапно ме събуди. Земетресението беше много силно, много страшно. Чувахме звуци отвсякъде. Силните трусове продължиха две минути”, спомня си Ихсан Четинташ, жител на Диарбекир.

Епицентърът на земетресението е бил в планински район на около 37 километра от Газиентеп, съвсем близо до границата със Сирия, на дълбочина 10 км. В сайта на EMSC са реагирали хора, усетили земетресението от Турция и Сирия, които го описват като "силно и страшно". Според някои "земята се е люляла около 40-50 секунди”.

Пет земетресения в сеизмичната зона на Вранча

В рамките на час и половина след силното земетресение сеизмологичните уреди са засекли още над 30 труса с магнитуд над 5 по Рихтер. Сеизмичната активност в района продължава. 

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и властите изразиха опасения, че е отнело живота на хиляди.

Секунди след труса избухна и огромен пожар. По първоначална информация от местни медии се е взривил газопровод в района на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди жители. Заради пламъците властите спряха работата на съоръжението. 

Огромните пламъци бяха заснети да озаряват небето, а министърът на енергетиката заяви, че са нанесени сериозни щети на енергийната инфраструктура. Италия, която се намира на хиляди километра от епицентъра обяви опасност от цунами в Средиземно море. 

Земетресение край Димитровград

С пост в Twitter турският президент Реджеп Ердоган увери, че всички държавни звена са в готовност и изказа загриженост за засегнатите хора. „Около 4:17 ч. сутринта земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари региона. Трусът е с епицентър в Кахраманмараш и е силно разрушителен. В момента всички областни управители са мобилизирани. На място са изпратени жандармерия, полиция, въоръжените сили на Турция, екипи за бедствия и аварии, турският Червен полумесец, както и членове на издирвателните служби” обяви министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу.

Училищата в 10 града и провинции остават затворени за седмица. Това обяви вицепрезидентът на Турция Фуат Октай. Той заяви също, че полетите от и до летището в провинция Хатай са били отменени. Аерогарите в Мараш и Антеп също не осъществяват граждански полети.

В Северозападна Сирия властите обявиха извънредно положение и призоваха гражданите да се евакуират възможно най-бързо. Придвижването в региона е почти преустановено – влаковете са спрени, а пътните артерии – блокирани. Съобщава се за огромни щети близо до границата – район, в който живеят милиони хора, но където инфраструктурата е изключително крехка.

На този фон, редица държави вече предложиха помощ на Турция. „Получихме няколко обаждания за предоставяне на международна помощ за страната ни. Помощ идва от 45 държави, включително от НАТО и Европейския съюз”, посочи турският президент.

Сред предложилите да помогнат е и нашата страна: „Екипи за издирване и спасяване бяха мобилизирани бързо от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Малта, Нидерландия, Полша и Румъния, за да подкрепят спасителите на място”, обясни говорител на ЕК.

Има данни, че земетресението е усетено и в Израел, Ливан и Кипър. От българското Министерство на външните работи обявиха, че няма данни за пострадали наши сънародници.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.