Това се случило, след като от няколко държави отказали да го приемат за лечение

Уникална операция в столичната болница „Света Анна”. Българските лекари спасиха мъж от Северна Македония. Това се случило, след като от няколко държави отказали да му направят операция, заради високия риск, който крие.

След тежка катастрофа с мотор и 40-дневна кома, Денис Кралевски получава множество фрактури и стесняване на дихателните пътища. В състояние между живота и смъртта, за мъжа операцията била повече от необходима. Но и твърде рискована, заради което лекари от болници в няколко държави не се наемали с нея. С предизвикателството успяват да се справят нашите медици. Казват, че това е рядък случай, за който днес вече си спомнят с усмивка и удовлетворение, защото е спасен човешки живот.

Опитите на младия мъж да получи помощ започнали от болници в Република Северна Македония, Сърбия и Словения, за да стигне до българската „Св. Анна”. Операцията била неизбежна. Стесняването на гръкляна и шийната трахея затруднявали дишането му.

ЕКСКЛУЗИВНО: Родилката, спасена със „Спартан”: Все още не съм прегръщала децата си

Д-р Йорданов и екипът му споделят, че това е изключително рядка и високорискова операция. И въпреки че са си давали ясната сметка какви са шансовете да бъде успешна, без колебание влезли в операционната.

„Нямаше друго какво да решаваме освен, че трябва да се извърши тази интервенция, защото в един момент дишането щеше да се влоши драстично! Нямаше много време за чудене, за губене и затова го приехме и предприехме този ход! Давах си доста добра сметка какво рискувам, но в крайна сметка нашата професия е свързана и с рискове!”, каза д-р Йорданов. 

След повече от 6 часа в операционната, рискът е преодолян и Денис вече може да диша без затруднения.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.