Два дни, след като роди близнаци, жената се влоши

Ексклузивна среща с родилката от Силистра, която в началото на януари беше спасена с държавния самолет „Спартан”. Само два дни, след като роди близнаци, жената се влоши и беше транспортирана до Балчик, а оттам с военния самолет до „Майчин дом“ в София. За първи път родилката реши да говори пред NOVA.

38-годишната Господинка беше спасена след безпрецедентна логистична операция по въздух. „Все още не съм прегръщала децата си. Все още не съм ги усетила като майка”, споделя тя.

С вертолет и „Спартан”: Транспортираха родилка в тежко състояние от Силистра до София

Всичко започва с раждането на близнаците Константин и Тея на 4-ти януари в болницата в Силистра. Бебета се появяват след планирано секцио, но състоянието на родилката рязко се влошава.

„Около 9 ч. разбрах, че съм станал баща на близнаци. Може би, няколко часа след това всичко беше наред. В един момент обаче ми съобщиха, че се наблюдава влошаване на здравословното ѝ състояние и има нужда от кръвопреливане”, разказва съпругът на родилката Константин Йовев.

„Всичко ми е като сън, чувах някакви разговори, че трябва да се направи операция и това помня”, обяснява Господинка.

Малко след радостта от раждането на близнаците, идват лошите новини. Жената е загубила много кръв и има нужда от преливане. Направена ѝ е операция. Родилката идва в съзнание за малко, но въпреки борбата на лекарите в Силистра, се влошава.

„Наложи се по спешност да бъде транспортирана от Силистра в София. Министерствата на здравеопазването и отбраната успяха да се организират достатъчно бързо и да окажат необходимото съдействие”, коментира Константин.

Родилката, транспортирана със „Спартан”, е в крайно тежко, но стабилно състояние

Ден след раждането жизнените показатели на родилката оставали все така критични. Лекарите в Силистра сформирали екип, който да вземе решение как да се случи по-нататъшното лечение. Така се стигнало до отлично планираната и организирана въздушна операция с участието на медици и военни. На 6-и януари хеликоптер пренесе родилката от Силистра до летището в Балчик. Оттам самолетът „Спартан” я транспортира до София, където я чака линейка. Само за 20 минути от летището, спешният екип предава родилката в ръцете на лекарите от „Майчин дом”.

Близо месец след раждането Господинка все още е изтощена – физически и емоционално. Коства ѝ усилия дори да говори. И макар вече да е у дома си, все още е под медицинско наблюдение. Разказва, че още не може да осъзнае какви усилия са били положени за спасяването на живота ѝ.

„Знам само, че дължа живота си на абсолютно всички хора. Не искам да цитирам имена, за да не обидя някого. Всички са участвали в моето спасяване, няма човек, който да не е дал нещо от себе си. Благодаря на цяла България, благодаря на тези, които се молеха, защото знам, че има Господ”, казва жената.

Транспортираха със „Спартан” до София бебе, нуждаещо се от спешна помощ

Господинка и Константин имат и шестгодишна дъщеря. Новородените близнаци, които останали в Неонатологията на силистренската болница до завръщането на майка им от София, вече са си вкъщи. За тях се грижи баба им, помагат ѝ таткото и каката на бебетата.  „Дължа огромна благодарност на екипа на Неонатологията, защото е полагал най-добрите грижи за дечицата ми”, посочва Господинка.

Военноморските и Военновъздушните ни сили изпълниха успешно спасителна операция за медицинска евакуация, която е била проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след искане от Министерството на здравеопазването, отчетоха властите. В борбата за живот се включиха лекари от четири болници в София и Силистра. А едно семейство отново е заедно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.