Двете компани подновяват кръстосаното си дялово участие

След дългогодишен конфликт „Рено” и „Нисан” потвърдиха „ребалансирането” на кръстосаното си дялово участие в рамките на създадения преди 24 години алианс „Рено-Нисан-Мицубищи”.

Солидна инвестиция: BMW „налива” 800 млн. евро в Мексико

С оглед на това че „Рено” притежава 43,4 на сто от „Нисан”, двете компании ще сключат ново споразумение, според което „Нисан” и „Рено” ще имат „кръстосано дялово участие с 15 на сто със задължение за съхранение, както и задължение за ограничаване на дяловото участие", се посочва в комюнике. Двата автомобилостроителя ще имат същите права в съответните съвети на директорите.

Тези стъпки се предприемат, когато изключително конкурентната автомобилна промишленост преминава към електрически автомобили и други екологично чисти модели.  „Рено”, „Нисан” и „Мицубиши”, влязъл в съюза през 2016 г., преговаряха дълги месеци около подробностите на това споразумение, одобрено в неделя от Съвета на директорите на „Рено”, а часове по-късно - и от „Нисан”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.