Какви са етапите на строеж

Опустошителното земетресение в Турция и редицата по-леки трусове от района на планината Вранча в Румъния, също вчера, поставят въпроса -ще устоят сградите в България. Според експерти, противоземетръсните шайби на почти всички стари сгради в Русе са проектирани за 8 степен по скалата Рихтер. Какви са изискванията за новото строителство, защитени ли са обитателите на по-старо строителство сгради?

Как може всеки желаещ да помогне на пострадалите в Турция

Русе е район, в който често се усещат земни трусове с епицентър Вранча. Според инженер конструктор Мартина Яковлева след 1989 г. нормативната база изисква сградите да бъдат осигурени на 8-ма степен по Рихтер. "Противоземетръсните шайби трябва да поемат хоризонталните усилия и да ги предадат на фундаментната плоча, а тя на земната основа. След 1989 г. сградите са проектно осигурени срещу земетръс. 100 години назад има сгради без никакви пукнатини. Състоянието и сигурността на сградата зависи до голяма степен и от начина на експлоатация", обясни тя.

СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИЯТА И СПАСИТЕЛНИТЕ АКЦИИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи споделя, че сградата най-напред се изготвя от квалифициран проектант. "Той показва как да се изгради конструкцията със съответни елементи. След това се минава през технически контрол. Дали конструкцията е изпълнена според проекта след това се проверява от техническия ръководител и от проектанта, който трябва да провери арматурата, за да се бетонира, а материалите също трябва да са качествени. Трябва да имат сертификати, признати за България. Всички сгради, строени след земетресението във Вранча, са достатъчно надеждни, че да бъдем сигурни в тях", подчерта той.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.