Всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони

Българският Червен кръст обявява кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г.

В момента най-неотложни са нуждите от:

·        нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;

·        ново спално бельо;

·        нови топли завивки;

·        хигиенни материали (за лична хигиена).

Търсят се още семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

Как може всеки желаещ да помогне на пострадалите в Турция

Даренията за София ще се приема в 9-та Районна служба на ПБЗН – ж.к. „Люлин“ 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989, днес от 15:00 ч. до 18:00 ч., а в следващите дни от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК.

Всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони и следва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.

Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка в лева за набиране на финансови средства в помощ на пострадалото население в Турция и Сирия:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Същевременно Общините Руен и Айтос също стартираха мащабна кампания по събиране на средства и вещи от първа необходимост за пострадалите райони в Турция. Във всички селища са сформирани екипи и имами, които обикалят домовете на възрастни хора, които искат да помогнат. Вещите ще бъдат транспортирани към Хасково до четвъртък вечерта, а в петък тирове с помощи ще потеглят към Турция.

И Община Велико Търново отвори пункт за помощи за пострадалите от земетресението в Турция. Решението е на кмета Даниел Панов, а организацията е възложена на заместник-кмета по хуманитарни дейности Нейко Генчев. Пунктът се намира на ул. „Марно поле” 14А.

Мястото е лесно достъпно - в непосредствена близост до главната улица „Васил Левски“ /в подножието на паметника на Апостола/ и над парк „Марно поле“.

Всеки, който желае, може да дари нови или неизползвани:

- якета, дъждобрани, връхни дрехи, ръкавици, шапки;

- боти, ботуши;

- детски якета, детски зимни дрехи, бебешки пелени;

- спални чували, одеяла, надуваеми легла;

- продукти за интимна хигиена;

- газови печки;

- консервирана и пакетирана храна, варива, бебешки пюрета;

- почистващи препарати;

- външни батерии.

Пунктът е отворен всеки работен ден от 08.30 ч. до 17,00 ч., а събраните помощи ще бъдат изпращани към пострадалите в земетръсната зона.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.