На пресконференция той съобщи, че досега са регистрирани 3549 смъртни случая и 22 168 ранени

Турският президент Реджеп Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати от земетресението. На пресконференция държавният глава съобщи, че досега в страната му са регистрирани 3549 смъртни случая и 22 168 ранени.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

"Изправени сме пред една от най-големите катастрофи не само в историята на нашата република, но и в света. У нас има 3549 загинали и 22 168 ранени. Най-голямата ни утеха е, че досега повече от 8000 наши граждани са спасени от развалините", добави той.

Децата чудо на земетресението в Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Досега в региона на труса са изпратени 54 000 палатки, 102 000 легла и други стоки от първа необходимост, допълни президентът.

"На първо място, отпуснахме 100 милиарда лири за спешна помощ и подкрепа", продължи той. "В момента в района на катастрофата работят 53 317 души от издирвателно-спасителния и помощния персонал. Броят им се увеличава с всеки изминал час с екипи от Турция и чужбина. В допълнение към хилядите специализирани служители, нашата жандармерия дежури в района на бедствието с 54 товарни самолета, а командването на бреговата охрана - със свои 10 кораба и лодки. В региона има близо 1000 линейки и 5 000 души здравен персонал в 2 самолета линейки", каза още Ердоган. 

СЛЕД 7 ЧАСА ПОД РУИНИТЕ: Спасиха 5-годишно момиченце, изпратило съобщение „Добре съм” (ВИДЕО+СНИМКА)

Той заяви още, че обучението е преустановено до 13 февруари в училищата в цялата страна и до 20 февруари - в районите на бедствието.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС