Маккартни сътрудничи на Чарлз III в редица дейности, свързани с опазването на околната среда

На 7-и февруари се състоя церемонията по връчване на най-високата степен на Ордена на Британската империя на британския дизайнер Стела Маккартни, съобщи „Уименс Уеър Дейли“.

Отличието бе връчено лично от крал Чарлз III.

Дъщерята на Пол Маккартни получи признанието за приноса в дизайна и устойчивата мода в замъка Уиндзор.

Стела Маккартни получи първата степен на Ордена още през 2013 г. от кралица Елизабет II. Дизайнерката бе удостоена с най-високата степен на ордена от покойната вече кралица Елизабет Втора миналото лято.

Крал Чарлз III посрещна Зеленски в Бъкингамския дворец (ВИДЕО)

По случай церемонията Маккартни облече тъмносиня рокля от регенеративна вълна, направена по поръчка. Вълната е продукт на „Програмата за регенеративно земеделие „Натива“ и е съобразена с най-високите стандарти за опазване на околната среда и защита на животните. Аксесоарите й бяха направени изцяло от веган материи.

„Толкова съм горда и трогната. Чест за мен е не само това невероятно отличие, връчено ми от крал Чарлз III, но също и присъствието ми сред последните почести по повод рождения ден на Нейно Величество кралица Елизабет II“, каза тя.

Маккартни вече е сътрудничила с Чарлз III в редица дейности, свързани с опазването на околната среда. Едно от най-важните събития с нейно участие беше срещата на Г-7 през 2021 г. В тогавашната си роля на престолонаследник Чарлз я покани като представител на модната индустрия.

„Моята цел е да поощрявам инвестициите и да създам среда, насърчаваща следващото поколение“, бяха думите на дизайнерката през 2021 г.

В същата година Маккартни и Чарлз III отново участваха във важно събитие – Конференцията на ООН по изменението на климата („COP26“). По време на конференцията, състояла се в Глазгоу, Маккартни разведе принца из инсталацията за устойчива мода в галерия „Келвингроув“, организирана от самата нея.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Ада Ефтимова, БТА