Все повече хора казват, че помощ е дошла едва на втория ден

Расте недоволството в Турция за бързината, с която са реагирали спасителните екипи и властите. Все повече хора казват, че помощ е дошла едва на втория ден, а в някои случаи и по-късно.

„Чакаме тук от вчера. Помощта дойде едва сега. За съжаление, закъсняха”, споделят засегнати.

„Къщата ни рухна. Стоим под дъжда и спим на мократа земя. Няма дори един топъл чай. Огледайте се наоколо. Господ да ни е на помощ", казват още засегнати.

Президентът Ердоган отиде в зоната на разрушенията. Той беше в Мараш, който понесе едни от най-тежките щети и многобройни жертви. Президентът не отрече, че спасителните операции са тръгнали бавно.

СЛЕД ОПУСТОШИТЕЛНИЯ ТРУС: Броят на жертвите и ранените продължава да расте (ОБЗОР)

„Всички институции работят. Да, в първия ден изпитвахме някои трудности. Но на втория ситуацията беше поставена под контрол”, заяви Ердоган.

В Турция има т.нар. „данък земетресение". Той беше въведен след трагедията в Истанбул през 1999 г. Досега са събрани 4 милиарда долара, които трябва да увеличат капацитета и уменията на спасителните служби. Сега има въпроси дали парите са дали резултат или само са били събирани.

„Никога няма да позволим нашите граждани да останат на улицата. Ще помоля хората да не се поддават на провокации. Да слушат само съобщенията на службите за борба с бедствията”, призова Ердоган.

Същевременно на терен продължава борбата за всеки живот и надеждата, че под всяка купчина бетон може да има оцелели.

Момченце беше намерено от спасителите в турската провинция Хатай. То не е пило вода три дни, но информацията е, че няма тежки наранявания. С бурни възгласи на огромното множество доброволци, цяло семейство беше извадено от Белите каски живо от развалини в градче край Хама.

Чуждестранните екипи, пристигнали в Турция, също се оказаха от голяма помощ. Испански спасители с помощта на кучета намериха и извадиха двама живи под развалините. Екипи от Русия, Германия и други страни публикуваха подобни видеа. Намирането на живи хора в третия ден след бедствието дава надежда, че чудото е възможно. Търсенето продължава с ясното съзнание, че шансовете намаляват с напредване на времето.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.