Спасителните екипи се надпреварват с времето

Въпреки големия брой спасители, които пристигат в Турция от цял свят, ситуацията в пострадалите райони остава изключително тежка. Броят на рухналите сгради е 11 000. А под отломките все още се намират десетки хиляди души.

Четвърта нощ под открито небе ще изкарат жителите на най-тежко опустошения от земетресението район в Турция. Работата на спасителните екипи на терен продължава денонощно. За оцелелите, които нямат дом, безвъзмездно врати отвориха десетки хотели, училища и общински сгради в град Газиантеп. Самият град не е толкова засегнат от трусовете. Но в населените места около него ситуацията е коренно различна. Там вече хората нямат домове. И затова тези, които има с какво да се придвижат до областния град, търсят покрив над главите си. От съображения за сигурност хотелите в града не настаняват хора по-високо от втория етаж.

Хотелите са препълнени. В Адана, където екипът на NOVA беше по-рано днес, бедстващите хора се настаняват в палаткови лагери.

Снимка: БГНЕС

Над 11 000 са вече загиналите при труса в Турция и Сирия! Борят на ранените също расте непрестанно.

Спасителните екипи са в надпревара с времето - всяка изминала минута намалява шансовете да бъдат открити оцелели под руините на минусовите температури.

Въпреки голямото количество международна помощ в Турция стотици хиляди са без покрив, с недостатъчно провизии и вода. Още по-тежка е ситуацията в Сирия.

На улицата се чуват различни истории, но един и същи апел.

„Брат ми остана под тези развалини преди два дни. Трябва ни помощ. Искам да кажа на всички българи - изпратете ни каквото можете. Ситуацията е като след бомбардировка”, казва Мехмед.

И докато едни се молеха за братята си, други от малки ще разчитат единствено на братска грижа.

„Загинаха двама мои роднини, вуйчо е сред тях. Аз съм батко на по-малките ми брат и сестра”, споделя Али.

Снимка: БГНЕС

Като по-голям батко той знае, че макар и под звуците на сирени децата не трябва да мислят за смърт, а за игра.

В покрайнините на града беше изграден палатков лагер за хората, които не могат да го напуснат. Причината е, че нямат гориво за колите си.

А лагерите осигуриха продоволствие. Те са едно от малкото места, от които могат да бъдат взети хляб и други хранителни продукти.

„Храната е малко, храната е невероятно малко, помощ, само помощ ни трябва”, казват хората в лагерите.

А всяка помощ в жива сила е добре дошла в битката с времето за затрупаните.

„На втория етаж бяха роднините ми. След земетресението вторият етаж поддаде”, разказва потърпевш.

„Моята къща е на 1 километър от тук. Вече не я разпознавам сред руините”, споделя Етем.

Изоставена покъщнина, счупена дограма, тухли, изкоренени дървета, пясък и пепел остават властелини на град Нурдаъ.

А въпреки липсата на гориво в региона, през целия ден градът остана в капан на транспортния хаос.

Снимка: Getty Images

Размерите на бедствието са неописуеми. В Турция, според Световната здравна организация, трусът е засегнал над 13,5 млн. души в радиус от 450 км - от Адана на запад до Диарбекир на изток и на 300 км от разположената на север Малатия до южния Хатай. Над 7500 турски войници работят в засегнатите от земетресението райони, като подпомагат издирвателните операции. По данни на Анадолската агенция спасителите на терен са над 96 000. До момента е известно, че само в Турция са съборени близо 6500 сгради. Спасени са около 9000 души.

В Сирия градовете Алепо и Идлиб са сред най-тежко засегнатите от земетресенията градове, но местните власти съобщиха за смъртни случаи, дори на юг до Хама, на около 250 км от епицентъра. До момента в разкъсваната от гражданска война страна е потвърдена смъртта на над 2660 души, а над 4000 са ранени.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.