Недоволството е срещу решение на Съда на ЕС

Френски фермери подкараха стотици трактори в центъра на Париж в сряда. Земеделците излязоха на протест срещу новите ограничения за използване на пестициди и други екологични разпоредби, които според тях заплашват производството в най-голямата селскостопанска сила в Европейския съюз.

СТАЧКА ВЪВ ФРАНЦИЯ: Синдикатите протестират срещу пенсионната реформа (ВИДЕО)

Бунтът е следствие на решение на Съда на ЕС от миналия месец. То отмени френската политика, позволяваща на производителите на захарно цвекло да използват инсектицид, забранен от ЕС. Това породи загриженост за евентуален спад в насажденията с цвекло и затваряне на захарни фабрики. Според фермерите това са прекомерни ограничения и пречат на призивите на правителството да се осигури продоволствената сигурност в страната на фона на руската военна агресия в Украйна.

Основният фермерски съюз на Франция успя да докара в Париж 500 трактора с над 2000 фермери от района. На машините бяха залепени плакати с надписи „Макрон ликвидира селското стопанство” и „Спасете своя фермер”.

В четвъртък министърът на земеделието Марк Фено ще се срещне с недоволните и вече обеща екшън план за справяне със ситуацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.