Вентилаторите на тавана поглъщат топлия въздух от три дансинга, а термопомпите пренасят енергията чрез преносна течност в градината

Сега към едно нестандартно решение на клуб в Шотландия. Той използва топлината от телата на хората, които танцуват, за да регулира температурата в помещението. Това е идея, щадяща климата, която дава на любителите на танците повече поводи да се развихрят.

Тук хората танцуват, за да опазят околната среда. Поне колкото могат. Клубът “Ес Дабъл Ю Джи Три” в Глазгоу съхранява телесната топлина на танцьорите, за да използва енергията отново по-късно. Устойчиво мислене, което е търсено и при излизане навън.

"Бодихийт" е името на системата, която превръща танцуващата тълпа в еле ктроцентрала. Човек в движение излъчва около 150 до 450 вата топлина - тази енергия се използва в цялата сграда, дори през деня, от октомври 2022 г. насам. Целта на клуба е да работи без изкопаеми горива.

"Опитваме се да оползотворим енергията, създадена от топлината на концертите или клубовете, и се опитваме да я съхраним и използваме за отопление или охлаждане на помещенията около мястото на събитието - в същия момент или по-късно. И правим това, за да можем да намалим енергийния си отпечатък и потреблението на електроенергия и след това да премахнем напълно газа от мястото на събитието", обясни Боб Джаваери, мениджър на бара.

Вентилаторите на тавана поглъщат топлия въздух от три дансинга. След това термопомпите пренасят енергията чрез преносна течност в градината. Там тя се съхранява в дълбоки 200 метра сондажи, за да се използва отново през деня. Тази система е първата такава в света. Енергийният предприемач Дейвид Таунсенд прекарва три години в разработването ѝ.

"Топлината стига от кутиите на тавана до сондажите за минута или по-малко. Но времето, за което можете да съхранявате топлината в камъка, е много гъвкаво. Така че можем да вкарваме топлина там през нощта и да я изкарваме през деня. Но също така можем да вкарваме много топлина през лятото и да я изкарваме през зимата. Така че можем да използваме няколко различни продължителности на съхранение”, заяви Дейвид Таунсенд, основател на TownRock Energy.

Но колко въглероден диоксид се спестява по този начин? И дали наистина е устойчива?

"Термопомпите работят наистина ефективно. Нуждаете се само от малко електроенергия, за да направите много отопление и също толкова охлаждане. Така че, като премахваме газовите котли от отоплителната система, спестяваме 70 тона въглероден диоксид годишно. Електричеството идва от мрежата. Но клубът се е присъединило вече работи на 100% електроенергия от възобновяеми източници. Така че цялото електричество идва от възобновяеми източници, което означава, че в Шотландия, особено в дъждовен ден като този, то идва от вятърна енергия", заяви Таунсенд.

С разходи за инсталиране от почти 700 000 евро, “Бодихийт" не е точно изгодна оферта. Въпреки това други клубове вече обмислят да последват примера.

"Устойчивостта е много важна за всички в момента. И за да бъде устойчива индустрията, хората наистина трябва да търсят начини да оцелеят в бъдеще. Трябва да продължаваме напред с такива неща. И така, прекрасното на телесната топлина е, че тя приканва клиента да се включи в това и той не трябва да прави нищо специално. Хората трябва да се появят, да танцуват и да се забавляват, и така активно допринасят за намаляването на използваната енергия на тези места”, посочи Джаваери.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.