Сирийският Център за наблюдение на човешките права каза, че става дума за шест камиона

Първият конвой с хуманитарна помощ за пострадалите в Северозападна Сирия след опустошителните земетресения в понеделник премина турско-сирийската граница, предаде ДПА, като се позова на източници от ООН и а Норвежкия бежански комитет.

Сирийският Център за наблюдение на човешките права каза, че става дума за шест камиона. Те са натоварени основно с одеяла и друга помощ от първа необходимост. Камионите преминаха границата на пункта "Баб ал Хауа".

Спасителните екипи трудно достигат до засегнатите райони в Сирия

Сирийците, засегнати от смъртоносните трусове в Турция, се нуждаят от абсолютно всякаква хуманитарна помощ, заяви по-рано днес специалният пратеник на ООН в Сирия Гайр Педешен.

Според ООН 4,5 милиона души в Северна Сирия разчитат почти изцяло на хуманитарна помощ. Според спасителите тези нужди само са се увеличили след земетресенията. По данни на ООН около 90 процента от населението там е било зависимо от хуманитарна помощ още преди земетресението, отбелязва ДПА. Регионът е дом на милиони хора, които са били разселени - понякога дори повече от веднъж - заради сраженията в Сирия. Те страдат и от недохранване, холера, студено зимно време, а сега и от последиците от земетресенията.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Източник: Симеон Томов/Габриела Големанска, БТА