В двумесечен срок могат да оспорят предложените правила

Европейската комисия публикува правила, които могат да позволят на част от водорода, произведен в ядрени енергийни системи, да изпълнява целите на ЕС за възобновяема енергия. Това е победа за "проядрената" Франция, съобщи Ройтерс, цитиран от БНР.

В двумесечен срок държавите от ЕС и законодателите могат да възразят срещу предложените правила или те ще влязат в сила. От Брюксел вече определиха три вида водород, които ще се зачитат от целите на ЕС за възобновяеми източници.

Те включват водород от производствени мощности, директно свързани с нов генератор на възобновяема електроенергия, и такива, които приемат захранване от мрежата, ако местната електрическа зона е имала осреднен над 90-процентен дял от възобновяема енергия през последната година.

Може ли стоманата да стане „зелена” и какви са решенията на индустрията (ВИДЕО)

Съоръженията могат и да поемат захранване от мрежата в региони, които отговарят на ограничение за ниски емисии на въглероден диоксид (CO2), които са базирани на ядрена енергия. Преди това производителят трябва да подпише и дългосрочно споразумение за закупуване на електроенергия с доставчик на възобновяема електроенергия в техния регион.

Водородът е в основата на плановете на Европа за декарбонизация на тежката промишленост. Целта на въведените правила е да стимулират инвеститорите и индустриите да преминат от водород, произведен от изкопаеми горива, към водород, произведен вместо това от възобновяема електроенергия.

Спорът между Франция и Германия какво е "възобновяема енергия" според ЕС показа различията в представите. Едните смятат, че ядрените горива не трябва да се включват, напомня Ройтерс.

Изискването към производителите или директно да използват новоинсталирана възобновяема енергия, или да подпишат дългосрочно споразумение за закупуване на ток на нови местни проекти за възобновяема енергия, цели да спре производителите на водород да изсмукват съществуващ капацитет за възобновяема електроенергия, което може да рискува да увеличи производството на изкопаеми горива, за да отговори на общото търсене на енергия, отбелязва Ройтерс.

Спорът между страните относно базирания на ядрени източници водород вече забави преговорите по новите цели на ЕС за възобновяема енергия, които трябва да бъдат подновени във вторник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.