Европейските граждани с препоръки към ЕК

Как да намалим разхищението на храни? Препоръките бяха написани от гражданите на ЕС.

156 души от всички страни-членки на Съюза се включиха в гражданския панел срещу разхищението на храните. Той е част от Конференцията за бъдещето на Европа – проект, който цели активното включване на гражданите във формирането на политиките.

Участниците в панела бяха разпределени в работни групи, които написаха 23 препоръки. След три пленарни дискусии, тези препоръки бяха представени в неделя, 12 февруари. Те ще бъдат предадени на ЕК, а през юни ще бъдат предложени и законодателни промени.

Трите тематични блока засягат сътрудничество във веригата на хранителните доставки – от производителя до потребителя, бизнес инициативите, както и подкрепа за промяна на поведението на потребителите. 

Предложенията обхващат много аспекти на проблема. Предлага се например да се стимулират търговците да доставят продукти от възможно най-близките производители. Или да не се изхвърлят храни с непривлекателна опаковка. На етикетите да бъдат обозначени сезонните храни, а доставката им до магазина да е по-бърза.

Препоръчва се също да се работи по-сериозно за преразпределението на излишната храна, например чрез хранителни банки, които да помагат на хората в нужда. Един от проблемите в момента е, че дарените в хранителните банки продукти може да бъдат донесени едва 48 часа преди изтичане срока им на годност. Участниците в групите предлагат да се стимулира предоставянето на такива храни от 3 до 5 дни преди да изтече срокът им на годност. Мярката да засяга и супермаркетите. А целта е да има време тази храна да се преразпредели, изяде и така да не бъде изхвърляна.

Предлага се европейска мрежа за обмен на храни в целия ЕС, както и стимулирането на онлайн платформи, в които хората да намират по-евтини храни. В тях да могат да участват и тези, които имат излишни количества продукти.

Предлага се също събиране, обмяна и анализиране на данни, практики и решения между държавите или общините, за да се търсят решения.  

Участниците в панелите смятат, че трябва да се засили осведоменост относно храненето и устойчиви храни в училищата.

„Трябва да започнем с промяна на манталитета. Важното е да бъдете посланици на този проект. Вашите предложения ще бъдат включени в законодателни проекти, а ние до юни ще направим законодателните предложения. Уверявам ви, че ще проследите целия процес. Най—важното е Европа да не бъде блокирана и заключена тук в Брюксел. Искаме Европа да е по-близо до вашите села, градове”, заяви накрая Сандра Галина, генерален директор на ГД „Здравеопазване и безопасност на храните”.

По данни на ЕК днес около 36 милиона граждани на ЕС не могат да си позволят качествена храна всеки ден, а растящите цени засилват безпокойството. Разхищението на храна е икономически и етичен проблем, изостря въпросите с климата и води до по-бързо изчерпване на и без това ограничените природни ресурси. 

Снимки: ЕК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.