Десетки мобилни оператори в Европа, членуващи в Глобалната система за мобилни комуникации, застанаха зад манифест "Нови правила за нова епоха"

Нови правила за нова епоха. Това е заглавието на манифест, зад който застават десетки мобилни оператори в Европа, членуващи в Глобалната система за мобилни комуникации. Те призовават за ключови политически реформи, за да се гарантира, че цифровата икономика на Европа може да възстанови лидерската си позиция. Темата отекна и в Европейския съвет в Брюксел.

Победа за мобилните оператори, които от години твърдят, че секторът е узрял за консолидиране. Така беше определен докладът на бившия италиански премиер Енрико Лета за бъдещето на Единния пазар на Европейския съюз. „Трябва да бъдем наистина Европейски съюз, а не да се разделяме на 27 държави, когато става въпрос за важни теми. Телекомуникационната индустрия е една от тях”, посочи Лета.

От Глобалната система за мобилни комуникации по-рано излязоха с призив в общ манифест за ключови реформи в сектора. „Телекомуникационният сектор спешно се нуждае от по-голям мащаб за устойчиви инвестиции в мрежовата инфраструктура и иновативни технологии. Нещото, което Европа трябва да обмисли, е необходимостта от по-гъвкав подход към консолидацията. Настоящата интернет екосистема страда от структурен дисбаланс. Един от проблемите е непрекъснато нарастващият трафик на данни, който се очаква почти да се утрои през следващите пет години, което изисква от мобилните оператори да инвестират сериозно в мощности”, твърди Лазло Тот, който е представител за Европа на Глобалната система за мобилни комуникации.

ЕС готви нови правила за свободата на медиите и плурализма

С напредването на технологиите потребителите очакват все повече от мобилните си оператори. Но за да се развиват, телекомите трябва да имат и подходящите условия. „Посланието към политиците е ясно. Дойде време да се действа и да се създаде нова регулаторна рамка, която позволява дългосрочни инвестиции, която да признава необходимостта от икономии от мащаба и да позволява бързо разгръщане на водещи в света мрежи за свързване. Глобалната система за мобилни комуникации се ангажира да си партнира с европейските институции, национални правителства и заинтересовани страни от индустрията, за да превърне тази визия в реалност през следващите години”, посочи Тот.

Европейската комисия вече показа, че се движи в правилната посока с публикуването през февруари 2024 на нова „Бяла книга”, посветена на овладяването нуждите на Европа от цифрова инфраструктура. Там България е дадена като позитивен пример заради дерегулацията на каналната мрежа. „Kлючово e да се премахне и бюрокрацията, която възпрепятства внедряването на мобилни и фиксирани мрежи с гигабитова скорост. От тази гледна точка бързите и ефективни процеси за издаване на разрешителни и намаляването на специфичните разходи ще облекчат законодателството в областта на инфраструктурното строителство”, смята Лазло Тот.

На фона на призивите за дерегулация в телеком сектора в ЕС, България изглежда се движи в точно обратната посока. Комисията за регулиране на съобщенията излиза с безпрецедентно решение от 22 февруари тази година, с което предлага връщането на най-тежката форма на регулация върху инфраструктурата. С това, на практика, КРС отменя свое решение от 2019 г., когато именно Комисията въвежда дерегулация за този пазар. Пазар, който е свободен и конкурентен, с достатъчно предлагане на алтернативна инфраструктура.

Николай Андреев, Vivacom: Консолидацията е единственият възможен начин за постигане на бързо развитие на инфраструктурата

Политиката за стимулиране на инвестициите в телекомуникационна инфраструктура е един от ключовите фактори за конкурентоспособността на българската икономика. Необоснованото въвеждане на регулации в този ключов сектор не само противоречи на принципите на пазарната икономика и посоката на развитие на този пазар в ЕС, но би довело само и единствено да забавяне на нейното развитие. В този контекст решенията на националните органи трябва да бъдат съобразени с визията на Европейската комисия за съществено облекчаване на регулаторните режими, изразена в  Бяла книга за бъдещето на дигиталната инфраструктура, публикувана през март.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase