Правителството на Сирия отваря два допълнителни пропускателни пункта

Повече от седем дни след опустошителните земетресения в Турция и Сирия спасителите продължават отчаяните опити да открият оцелели под развалините. Надеждите да бъдат намерени живи хора обаче намаляват. Жертвите в двете страни вече са близо 40 хиляди.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

Правителството на Сирия отваря два допълнителни пропускателни пункта, през които да влиза помощ за пострадалите от земетресението. Генералният секретар на ООН каза, че това решение ще даде значително отражение върху количеството на доставената помощ и бързината, с която тя достига пострадалите.

Режимът на президента Асад каза, че липсата на помощ за пострадалите е заради международните санкции срещу страната. Но хуманитарни организации настояват, че основната пречка е отказът на Асад да пусне конвоите с храни и дрехи до териториите, които не контролира.

В турската провинция Хатай има група от 20 българи спасители по пещерно спасяване. Те са изпратени от неправителствена организация, за да помогнат. Мъжете споделиха, че са пристигнали късно, защото вече вадят повече трупове, отколкото живи хора. 

"Районът се намира на около 50 км от Сирия. Тук е по-скоро бежански център. Има много полиция и жандармерия, които контролират ситуацията", посочи единият от спасителите. 

Антакия е град с големина, колкото Варна. Екип на NOVA прекара безсънна нощ заедно с български екип, който търси оцелели в един от най-опустошените градове. Българският екип получава сигнал, че може да има жив под руините. За съжаление, не е така.

"Дойдоха с термокамера, имаше съмнения за живи хора. Не са живи за жалост. Намерихме едното тяло, търсим още три. Това е едно такова място, където другите спасители не искат да влизат", посочва Димитър Христов, пещерно спасяване

Те са група от 20 пещерни спасители от цяла България. Турската държава им се доверила и ги повикала да помагат. Пети ден влизат под руините на Хатай, където новините са предимно лоши.

 

 

"Обикновено се навираме вътре и колкото и гадно да звучи – по миризмата се ориентираме. Преценяваме бързо има или няма. За съжаление доста късно дойдохме. Основно трупове, което не е много мотивиращо. За щастие участвахме и в една успешна мисия, но ни викат по места, където шансовете не са много големи", разказва Христов. 

В Антакия има спасители от целия свят. Българската група е най-малобройна – 20 души. Освен борба с времето, тук вече сблъскват и обичайното при бедствия явление – ограбване на изоставено имущество. С една успешна, но много повече неуспешни мисии, българските пещерни спасители се прибират.

Повече гледайте във видеата. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.