Няколко продукции в програма са фокусирани върху Украйна и Иран

Международният кинофестивал в Берлин, известен като Берлинале, тази година отбелязва възраждане на световната филмова индустрия след години в депресия заради пандемията от COVID-19, предаде Ройтерс, като цитира експерта Скот Роксбъро в навечерието на форума. 

След тригодишното затишие, броят на продукциите, търсещи дистрибутори или финансиране, е рекорден - 827 от 121 държави, борещи се за интереса на 1168 купувачи, сочат данните.

Ексклузивно: Холивудската звезда Джон Малкович пред Лора Крумова

"Филмовата индустрия започва да излиза от пандемията, започва да се съживява", каза Роксбъро, ръководител на европейското бюро на "Холивуд рипортър". "Това ще бъде тук, в Берлин, където наистина виждаме ... бъдещето на киното".

Роден в разделен град на фронтовата линия на Студената война, кинофестивалът в Берлин винаги е имал политически фокус и това е двойно по-силно тази година, когато съвпада с първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна и продължаващите антиправителствени протести в Иран.

Дългоочакваното продължение на "Гладиатор" излиза на екран през следващата година

Филмите, подкрепяни от правителствата на Техеран и Москва, са забранени, но няколко продукции, фокусирани върху Украйна и Иран, са в програма. Сред тях е "Суперсила" на Шон Пен и Арън Кауфман, посветен на украинския президент Володимир Зеленски и заснет, докато руски танкове влизат в родината му преди година.

На фестивала актрисата Фан Бинбин ще се завърне на големия екран в "Зелена нощ" - история за две жени, принудени да разчитат само на себе си в подземния свят на Сеул. Дългото отсъствие на една от най-големите китайски звезди предизвика предположения, че е изпаднала в немилост пред властта в Пекин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.