„Защо не бе въведено извънредно положение”, запита Тодоров

„Липсата на достатъчно спасителна намеса в първите 24 часа след земетресението в Турция, беше решаваща. Вероятно турският президент Реджеп Ердоган се е боял да изкара армията извън казармите, за да помагат в първите часове. Причината е, че това може да повлияе емоционално на войниците. Друга хипотеза е, че това може да инициира преврат”. Версиите обобщи журналистът и международен анализатор Валерий Тодоров в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според неговия колега – журналистът Николай Кръстев, има много въпроси. „Армия има, това е конфликтна зона, близо до Сирия. Жандармерията се включи много по-късно, - чак когато започнаха набезите над домове и магазини”, каза Кръстев. „Това показа, че държавата сякаш липсва”, допълни той.

„Защо не бе въведено извънредно положение”, запита Тодоров. По думите на Кръстев Ердоган се е обадил само на кметовете от своята партия в пострадалите райони. „Факторът избори е ключов. Тепърва ще видим как той ще даде своето влияние”, заяви Кръстев.

По думите на Тодоров след земетресението през 1999 г. на всички граждани в Турция се удържа данък „Земетресение”. „За последния четвърт век Турция е преживяла 7 земетресения над седма степен. Не може да кажем, че никой не е очаквал, че няма да има земетресение”, допълни Валерий Тодоров. Според него има подценяване на тези земетръсни райони.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook