Хора с увреждания все още не са получавали пенсиите си за инвалидност

Хора с увреждания все още не са получавали пенсиите си за инвалидност, след като в края на януари бяха приети промени в закона, уреждащ техните права.

Тези промени бяха инициирани от омбудсмана Диана Ковачева, за да може засегнатите да не губят права и да получават средства за инвалидност, докато чакат преосвидетелстване. 

Изплащането на пенсиите за инвалидност и социални помощи за хора с увреждания, чиито ТЕЛК е изтекъл, ще бъде възстановено през март. В това уверяват от Националния осигурителен институт, според които хаос няма. Стотиците жалби, които стигат до омбудсмана Диана Ковачева обаче говорят за друго. Общественият защитник обяснява, че промените в Закона за хората с увреждания са били ясни отдавна и е можело да се реагира така, че хората да не чакат парите си с месеци. За проблемите от първо лице пред екипа на NOVA разказа легендарният актьор Георги Стайков. 

Защо пенсионерите в София нямат намаление в цената на картите за градски транспорт

Георги Стайков – любимец на няколко поколения. От май 2019-та година обаче изкуството отстъпва място на коварната диагноза множествена склероза. В началото на 2020-та излиза решението му за ТЕЛК за 100% инвалидност. Получава пенсия в размер на 604 лева. Последният превод е бил в края на миналата година. Средства за тази все още няма.

„Ако нямам познати, които да ми помагат - умирам прав, докато едни хора лапат милиони, милиарди!”, заяви актьорът. 

Историята на Георги Стайков е само една от многото. Омбудсманът споделя, че през последните дни е получила десетки жалби и стотици обаждания.

ПРОТЕСТ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ: Искат промени в наредбата за ТЕЛК-овете

„Един наш жалбоподател се оплака, че в края на миналата седмица, 20 души с увреждания, той самият с множествена склероза, са чакали много дълго време и така и не са получили информация за това кога ще започнат да им изплащат пенсиите!”, обясни Ковачева. 

Според обществения защитник всичко това е можело да бъде спестено на хората, защото за промяната за удължаване на телковите решения не се знае от вчера.

“Представители на НОИ и МЗ присъстваха на двете четения в парламента, още на 25 януари беше обнародвана промяната, така че имаше време да са готови, защото в крайна сметка това са хора, за които парите, личната асистенция са важни всеки ден!”, категорична е тя. 

ТЕЛК вече отчитат всяко увреждане

От НОИ уверяват, че плащанията за инвалидност с изтекъл срок на експертно решение ще бъдат възобновени през първата половина на март. Допълват, че право на това ще имат тези, които са подали заявление за преосвидетелстване най-малко три месеца преди изтичане на експертното си решение.

„Става въпрос за обмен на доста обемна информация между различни ведомства, тази информация трябва да бъде технологично обработена”, обясни Любомира Язаджиева от НОИ. 

А за хората с увреждания времето е въпрос на оцеляване. Затова Георги Стайков е убеден, че трябва да потърси правата си в съда.

„Ще осъдя България в Страсбург, да ми платят стотици хиляди евро за това, което получавам!”, заяви Стайков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.