Не е обсъждано повишаване на таксата за медицински прегледи при личните лекари

Променят условията за изчисляване на временната трудова нетрудоспособност. „Същественото в тази промяна е отчитане на всяко увреждане, не само на водещото. Процентите нетрудоспособност вече ще се събират. Предвижда се възможността освидетелстваните или неосвидетелствани граждани да имат право да заявяват преосвидетелстване извън случаите по чл.56, ал. 1 от Правилника за устройство и организация на работата на органите за медицинска експертиза и регионалните картотеки”. Това заяви здравният министър Асен Меджидиев след днешното заседание на Министерския съвет.

МС РЕШИ: По-евтин обществен транспорт за ученици и пенсионери

Не се предвижда срок за това преосвидетелстване, защото има риск от допълнително забавяне на експертизата от ТЕЛК комисиите, уточни министърът и допълни: „Ще има промяна и в ТЕЛК комисиите – много повече експерти ще могат да оценяват".

Не е обсъждано повишаване на таксата за медицински прегледи при личните лекари, каза още министър Меджидиев.

Предстоят допълнителни решения на Министерството на здравеопазването, за които е ангажирано и „Информационно обслужване”. Сред промените е и възможността родителите на деца до 12-годишна възраст да могат да ползват болничен, когато детето е върнато от учебно заведение заради карантина.

Има промяна и за хората с психични увреждания в категорията, за която е нужен придружител, уточни служебният здравен министър.

За Националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип здравните власти очакват през 2026 г. тя да обхване 35%.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook