Бюджетът на мярката е 73 милиона лева

От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския и междуселищния транспорт, за учащите ще има намаелние със 70%, а за пенсионерите - 40 на сто. Това реши Министерският съвет на заседанието си в сряда, съобщи транспортният министър Христо Алексиев. 

“От 1 февруари до края на годината всички деца на възраст до 10 години ще пътуват безплатно в градския транспорт, а за учениците отстъпката ще се увеличи от 20% на 70%. Намалението за цената на картите на възрастните хора ще е с допълнителни 20% или общо 40% по-ниска цена”, обяви Донев.

„Бюджетът на мярката е 73 милиона лева. Парите са осигурени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас”, заяви Алексиев.

Министерският съвет е приел и промени, с които увеличава с 27 милиона субсидиите на междуселищните линии. Повече пари ще получават и нерентабилните линии, за да продължат да съществуват.

“Към тези по-малко населени места в момента постоянно получаваме индикации, че няма осигурен транспорт, защото тези линии са нерентабилни, общините нямат устойчива политика да ги компенсират, затова държавата взе решение да увеличи компенсациите и на тези нерентабилни линии”, каза транспортният министър Христо Алексиев. 

„Целта е да има достъпност, мобилност, осигурен транспорт за всички хора. Вярвам, че мярката ще доведе до по-мащабно ползване на градския транспорт и ще намали пътуванията с коли, съответно - и замърсяванията”, допълни Алексиев. И поясни, че намаленията ще важат през цялата 2023 година.


През февруари се очаква да бъде обявена и мярката, която да замести отстъпката от 25 стотинки при горивата, обяви Христо Алексиев. Един от вариантите е компенсацията да бъде под формата на ваучери за хората с доходи под максималните за страната от 3400 лв.


„Ние работим приоритетно, на първо място трябва да компенсираме най-уязвимите групи. Разбира се работим и по другата мярка за ваучери за горива, но  как беше досега - тези 25 стотинки се получаваха от хора, които имаха превозни средства лични автомобили, а тези, които нямат възможност и не могат да си позволят такива автомобили бяха пренебрегнати”, коментира Христо Алексиев.

 

През уикенда министърът на икономиката Никола Стоянов отчете и сериозен спад в цените на бензина и дизела в сравнение с лятото - съответно с 20 и 15%.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.