Разходка с „Дойче веле”

Един парен влак влезе в историята на Холивуд и беше показан в кината по целия свят – Якобитският. Той предлага двупосочното пътуване по една от най-красивите железопътни линии в света. Влакът става известен по целия свят като „Хогуортс Експрес” от филмите за Хари Потър.

Влакът пътува около 135 км през Шотландските планини. Четиричасовото двупосочно пътуване започва във Форт Уилям до рибарското селище Малейк и обратно. Най-интересната част от пътуването е минаването по виадукта Гленфинан.

Второто пътешествие е с линията Риги в Швейцария. По нея се движи последният парен локомотив със стационарен котел, който все още работи, и е първата планинска железница в Европа. Локомотивът се движи само няколко дни в годината. Иначе по линията пътуват модерни влакове. Пътуването започва от жп гара Голдау, през Риги кулм и до Вицнау до езерото Люцерн. Маршрутът съществува от 1871 г. и е първата планинска железница в Европа. Котелът трябва да се зарежда с въглища по време на пътуването, точно както в миналото. Движи се със средна скорост от 6 км в час.

Третото пътуване е с линията „Чинкуе тере експрес” в Италия. Чинкуе Тере, или Петте земи, е крайбрежен район в северозападната италианска област Лигурия. Това са пет живописни рибарски селца. Влакът тръгва от Ла Спация и минава през Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо. През цялото време има невероятна гледка – морето от едната страна, планините от другата.

Железопътната линия Флам, на норвежки Фламсбана, е дълга само 20 км, но те са забележителни. Минават през легендарния в Норвегия водопад Кьосфосен. Той е една от най-сниманите забележителности в Норвегия.

Влакът „Гласие експрес” минава през забележителната природа на швейцарските Алпи между град Цермат и Сент Мориц. Маршрутът минава през едни от най-красивите пейзажи в Швейцария.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.