Министърът постави и няколко въпроса за охраняването и строежа на браздата

Опазването на границата трябва да е приоритет на всички институции в България, не само на МВР. Такава позиция изрази вътрешният министър Иван Демерджиев от Варна. “Всеки, който е в правомощията си, е длъжен да помогне. Това е национална кауза и проблем, не мой личен приоритет. Очаквам всяка българска институция да подходи максимално сериозно към решаването на този проблем”, каза вътрешният министър. 

Съдът гледа мерките на задържаните за трагедията с мигранти край Локорско

Той постави и няколко въпроса за охраняването и строежа на браздата. “Много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата. Но никой не си задава въпроса каква е оградата на тази граница. Защо за 10 години никой не обезпечи 110 км от общо 250. Никой не си зададе въпроса защо пътищата по границата не бяха оправени. Защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и на армията?", попита Демерджиев.

Той е категоричен, че въпреки липсата на кадри “има добри резултати”. И направи сравнение: през 2021 г. са съставени три досъдебни производства за каналджийство в Бургас, а от 2022 г. до февруари 2023 г. те са 170.

Проф. Радулов: Данните за заловените мигранти у нас са само върха на айсберга

За случаят в Локорско министърът беше категоричен. Условните присъди за трафик на хора не решават проблема, а само го задълбочават. “Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване от свобода с човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. Ако му беше наложено адекватно наказание, ако прокуратурата не беше слючила споразумение с него, той нямаше да бъде на пътя и да превозва тези мигранти”, категоричен бе министърът. 

Той каза още, че тази седмица предстоят разговори за финансовата помощ, която ще получим от ЕК за охраната по границата. По думите му подкрепата ще бъде в безпрецедентни размери. 

"Няма държава в ЕС, която е външна граница, на чиято територия да не проникват мигранти", коментира още той и допълни, че се прави необходимото всеки влязъл на наша територия да бъде заловен, за да не се допуска т. нар. вторична миграция. Това е едно от условията и за приемането ни в Шенген. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.