Тази сутрин в Украйна беше обявена въздушна тревога на територията на цялата страна

Тази сутрин в Украйна беше обявена въздушна тревога на територията на цялата страна. Причината - полети на руската ударна авиация над Беларус. По-късно последваха и няколко ракетни удара по цели в Харков.

На бойното поле в Източна Украйна продължават ожесточените сражения. Украинските сили удържат позициите си на фронтовата линия, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. Руското Министерство на отбраната обяви, че руските части напредват към Бахмут. Кремъл възприема този град като ключова точка, от която руската офанзива може да продължи към други градове в Донецка област.

Идва ли краят на войната в Украйна и какво означава речта на Путин

„Разбира се, най-тежки са съобщенията от Донецк и Луганск. Правим всичко, за да удържим вражеските атаки – постоянни интензивни атаки, които Русия не спира, въпреки че понася огромни загуби. Генерал Сирски докладва за ситуацията на фронта в Бахмут и Лиман. Тежки боеве, окопни битки. Правим всичко, за да подкрепим нашите момчета. Окупаторите използват пълния набор от оръжия срещу нашите момчета, включително дори гранати със сълзотворен газ. Много е важно, че въпреки големия натиск върху нашите сили, фронтовата линия не е претърпяла промяна”, отбеляза Зеленски.

Междувременно Украйна получи твърда подкрепа и от Италия. По време на посещението си в Киев италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че преди една година стрелките на историята са били върнати назад с няколко десетилетия. Тя увери, че страната ѝ ще продължи да предоставя всякаква възможна помощ на Украйна, за да се създадат условия за преговори.

Равносметката за войната в Украйна на млад руснак, живеещ в България

„Когато една държава е нападната, всички оръжия, които се доставят, са отбранителни. Мисля, че по този въпрос трябва да наричаме нещата с истинските им имена. Сега обаче доставката на самолети не е на дневен ред. Във всеки случай трябва да вземем тези решения, като разговаряме с международните партньори. Както бяхме помолени, на този етап се съсредоточихме главно върху въпроса за системите за противовъздушна отбрана. Несправедливият мир за Украйна не може да бъде истински мир. Никой мир, който включва капитулация на украинците, не може да бъде истински мир”, заяви премиерът на Италия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.