Това обяви Георги Георгиев след решение на ВАС

Решението на ВАС представлява основание за прекратяване на правомощията на кметицата на столичния район „Красно село”. Това заяви на брифинг председателят на Столичния общинския съвет Георги Георгиев.

Той уточни, че преди две години е била подадена жалба от гражданин за възможни злоупотреби с патронажа за възрастни и социално слаби по време на COVID пандемията.

Кметицата на „Красно село”: Политическите атаки срещу мен не са случайни

Припомняме, че Върховният административен съд реши, че тя е в конфликт на интереси. Станиславова е уличена заради сключен договор по европроект, свързан със социалния патронаж, между нея като ръководител и дъщеря ѝ. Наложена ѝ е глоба в размер на 5 000 лв., което е минималният размер от предвидените в закона санкции, уточняват от КПКОНПИ. По думите на зам.-кмета на района дъщерята на Станиславова е била временно назначена в проекта, за което получила сумата от 280 лв.

„Бе назначен одит от кмета на Столичната община, който да провери проекта. Той констатира, че г-жа Станиславова е изплатила близо 10 хиляди лева на себе си като ръководител на проект. На второ място – че е сключила договор със свързано лице, което после установихме, че е дъщеря ѝ”, каза още Георгиев. Решението на ВАС ще бъде изпратено до Общинската избирателна комисия. Тя е тази, която трябва да прекрати правомощията на Станиславова, обясни председателят на СОС. 

ВАС: Кметицата на "Красно село" е в конфликт на интереси

Той подчерта, че кметицата на „Красно село” е избрана с гласовете на „Демократична България”. По думите му политическата отговорност е на партията, издигнала Станиславова. Георгиев призова ДБ да изберат един от заместниците на кметицата, който да заеме мястото ѝ. От своя страна общинските съветници от ГЕРБ обещаха да подкрепят решението на ДБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.