Това заяви на брифинг Росина Станиславова

Атаките на политици и икономически кръгове срещу мен не са случайни. Това заяви на пресконференция в сряда кметицата на столичния район "Красно село" Росина Станиславова. Тя подчерта, че зад нея не стои нито една политическа формация и действията ѝ са продиктувани единствено от закона. По думите на кметицата в района, за който отговаря, има много хора с годишен доход над 80 хиляди лева, които обаче живеят в общински жилища с месечен наем от 60 до 80 лв. „Тези хора не са случайни. Техните имена са познати”, твърди Станиславова.

Припомняме, че Върховният административен съд реши, че тя е в конфликт на интереси. Станиславова е уличена заради сключен договор по европроект, свързан със социалния патронаж, между нея като ръководител и дъщеря ѝ. Наложена ѝ е глоба в размер на 5 000 лв., което е минималният размер от предвидените в закона санкции, уточняват от КПКОНПИ. По думите на зам.-кмета на района дъщерята на Росина Станиславова е била временно назначена в проекта, за което получила сумата от 280 лв.

В пресконференцията участие взе и зам.-кметът на района Николай Веселинов. „За мен е очевидно, че през целия този период се осъществява недопустим в нормална правова държава институционален натиск, административен, партийно-политически, финансово-икономически върху дейността на валидно и демократично избран орган на изпълнителна власт”, заяви заместникът на Станиславова.  

ВАС: Кметицата на "Красно село" е в конфликт на интереси

„И административният акт на КПКОНПИ, и двете съдебни решения, са публично доказателство за обвързаност на определени лица с партийно-политически и финансово-икономически интереси”, категоричен е Веселинов. Г-жа Станиславова заслужава поздравления, а не укор, защото по време на пандемията ние, с риск за животите си, разнасяхме храна на нуждаещите се, каза заместникът на Росина Станиславова. Според Веселинов „недобронамерени сили искат да използват този публичен пример, за да покажат на своите опоненти какво може да им се случи, ако дръзнат да направят нещо различно от това, което се очаква от тях”. По думите му проектът за социално подпомагане и осигуряване на топъл обяд на нуждаещи се първоначално се е изпълнявал от район „Красно село”. Впоследствие е взето решение Столичната община да управлява проекта, а администрацията на района да следи за нарушения. Веселинов заяви, че сумата, която била осигурена за дезинфектанти по време на пандемията, е около 3.50 лв. дневно за социален работник. Цената на същата услуга, обявена от СО, била 22 лв., твърди той.

С писмо до МТСП и МФ от район „Красно село” предложили проектите да се изпълняват като услуга от общ икономически характер едновременно от различни изпълнители. „Това доведе до промяна на предварителните планове на Столичната община, от които определени лица изглежда не бяха доволни”, каза Веселинов. Това, според зам.-кмета на столичния район, е причината да бъде подаден анонимен донос срещу администрацията и кметицата.

От столичния район заявиха, че са помолили кмета на София Йорданка Фандъкова да направи проверка и публично да огласи резултатите, но до момента това не се е случило, каза още Николай Веселинов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.