Украинците посрещнаха зората на днешния ден отново със страх

Точно преди една година Русия започна военни действия срещу Украйна. На 24-ти февруари 2022 г. цялата територия на бившата съветска република беше обстреляна с крилати ракети. Наземни части на руската армия пресякоха границата от север, изток и юг.

Руският президент нарече това „специална военна операция”, а украинският призова за твърд отпор. Евросъюзът, НАТО, Австралия, Япония и Южна Корея незабавно осъдиха атаката и наложиха тежки санкции на Русия. България също се включи в тях.

365 дни война в Украйна

Година по-късно украинците посрещнаха зората на днешния ден отново със страх. Преживели ужаса на първия ден на руската инвазия, хората си спомнят за първите удари, за първите мигове на терор и за оглушителните писъци.

РАЗБИТОТО СЪРЦЕ НА УКРАЙНА: Годината на войната в СНИМКИ

За онези, които през последната година се превърнаха в жертва на войната, украинският президент Володимир Зеленски каза: „Моля всички, които сега са на площада „Света София”, всички, които чуват това, нека почетем с минута мълчание паметта на загиналите за родината ни”.

Със сълзи на очи, държавният глава откри церемонията за годишнината от началото на военните действия. Още в среднощното си видеообръщение той беше непоколебим: „Ще се възстановим”. „Гордея се с вас - с всеки един от вас. Нека това да отеква навсякъде - Украйна е жива”, подчерта Зеленски. Самият той обаче коментира - слънцето в Украйна днес не изгря.

Възпоменателни церемонии имаше в цялата страна - и в Херсон, където снощи руски ракетни удари оставиха 40 000 души без ток. В Лвов хората изпълниха местното гробище с украински знамена.

„24-ти февруари е денят, в който целият ми предишен живот беше отнет. Денят, в който животът ми беше откраднат, както и този на всички украинци. Но трябва да продължим напред”, сподели Анастасия Събачеван.

Зеленски: Всеки украинец има поне един контакт в телефона си, който никога повече няма да вдигне (ВИДЕО)

Церемония имаше и в Буча - градът, в който кръвта на жестоко убити цивилни сякаш още е по улиците. „За мен светът свърши на 5-и март, когато сестра ми беше убита. Едно е, когато някой почине след дълго боледуване, съвсем друго е, когато някой бъде убит неочаквано и без причина”, каза Светлана Сафонова.

В столицата Киев се изви дълга опашка в метрото - хиляди се наредиха, за да си купят символа на надеждата - юбилейна пощенска марка. Тя е по творба на Банкси и изобразява малко дете, което поваля Путин с джудо хватка.

Как светът отбеляза първата година от войната

Париж, Брюксел, Сидни, Тбилиси, Ню Йорк. Световни столици светнаха в жълто и синьо. Улиците се изпълниха с демонстрации - знак, че войната в Украйна е продължила твърде дълго.

На „Даунинг стрийт” почетоха паметта на жертвите с минута мълчание. Крал Чарлз III пък похвали смелостта и издръжливостта на украинския народ.

Шествие в няколко български града в подкрепа на Украйна

Пред сградата на Европейската комисия в Брюксел бяха оставени хиляди мечета, а пред посолството на Москва в Берлин – останките на руски танк.

„Разрушеният руски танк е символ на падението. Режимът на Путин ще се сгромоляса, ще отиде по дяволите, също както Третият райх. Който носи вина за такива военни престъпления, не оцелява. Путин е касапин, ще се провали, а Украйна ще бъде неговият Сталинград”, обясни организаторът на акцията Виланд Гибер.

В Москва също се надяват войната да свърши, но с победа за тях. „Войната, разбира се, е лошо нещо. Но тази година показа, че не можеше да бъде взето друго решение и че ние защитаваме нашата независимост, свобода и шанс за бъдеще. Бъдеще за нашите деца. Надяваме се на победа”, посочи Марина.

„Освен от солидарност, Киев има нужда от оръжия”. Това нееднократно е заявявал президентът Володимир Зеленски. Днес полският премиер Матеуш Моравецки пристигна лично в украинската столица, за да достави първите четири танка „Леопард”, които Варшава обеща на Украйна.

Една година от началото на войната в Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Швеция обяви, че също има готовност да изпрати десет от своите танкове „Леопард” две на Киев. В деня на годишнината от инвазията Вашингтон отпусна нова помощ от два милиарда долара. Но не и така чаканите от Киев изтребители. Вместо от Щатите, заявката за това дойде от Дания – властите в Копенхаген обявиха, че са „отворени” към идеята да предоставят на Киев от своите F-16.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.