Украинският президент се обърна към нацията в деня, в които се навършва една година от началото на руската инвация

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза годишнината от войната в родината му с послание за непокорство към своя народ с думите: "Ще победим всички", предаде Ройтерс. Той публикува видеоклип, озаглавен "Годината на непобедимост".

"Преди една година на този ден, от същото това място, около 7.00 ч. сутринта, се обърнах към вас с кратко изявление, продължило само 67 секунди", каза той в 15-минутната си реч на фона на тържествена музика.

"Ние сме силни. Готови сме на всичко. Ще победим всички. Ето как започна всичко на 24 февруари 2022 г. Най-дългият ден в живота ни. Най-трудният ден в най-новата ни история. Събудихме се рано и оттогава не сме спали", каза Зеленски.

По данни на западните военни служители жертвите и ранените и от двете страни на най-големия конфликт в Европа след Втората световна война са повече от 100 000. Загинаха десетки хиляди цивилни, а милиони други избягаха от заплахата на бойните действия.

"Почти всеки има поне един контакт в телефона си, който никога повече няма да вдигне. Такъв, който няма да отговори на SMS-а с текст "Как си?". Тези две думи придобиха нов смисъл през годината на войната", каза още украинският президент. И похвали своя народ с думите: "Ние се превърнахме в една голяма армия. Станахме отбор, в който някой намира, някой опакова, някой носи, но всички допринасят".

Той описа 2022 г. като година на "устойчивост, смелост, болка и единство".

“Основният извод от нея е, че сме оцелели. Не бяхме победени. И ще направим всичко, за да победим тази година!", завърши Зеленски.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Пламен Йотински, БТА