Това е традиционен стил на облекло, носен от народа хан

Облечени в дълги роби, тълпи от млади хора се разхождат из павилиони и кралски градини, а развяващите се ръкави и богато бродираните им поли леко се поклащат от вятъра. Те не са нито актьори, нито актриси от филмов декор, а любители на модата Ханфу в рамките на тематично събитие, проведено в Пекин, пише Синхуа.

Най-високоплатената инфлуенсърка в света - с уникална рокля на фестивала в Сан Ремо

„Преди повече от десетилетие модата Ханфу беше неясна субкултура, но в днешно време съответните дейности често привличат хиляди участници“, казва Лю Сян, организаторка на събитието.

Възползвайки се от нарастващата популярност на социалните медии и увлечението по традиционната култура, Ханфу - традиционен стил на облекло, носен от народа хан - отново бе изведен на преден план от нова вълна млади китайски почитатели, сред които и Лю.

Родената през 80-те години на миналия век Лю е и съосновател на общност за Ханфу култура в Пекин, наречена „Хуа Ян Хуей“.

Дизайнерът Стела Маккартни бе удостоена с Ордена на Британската империя

Общността е създадена през 2011 г. в унисон с движението за възраждане на Ханфу, възникнало в резултат на желанието за изразяване на националната идентичност и нарастващото културно самочувствие. Оттогава Лю работи като доброволец в подкрепа на групата.

„Страстта ми към Ханфу дойде от две мои приятелки, които са почитателки на традиционното китайско облекло“, казва Лю. Интересът ѝ нараства, когато научава повече за културата, която стои зад него и се сдобива с първия си костюм Ханфу.

Първоначално хората, облечени в Ханфу на обществени места, понякога били посрещани с насмешка, а доста от минувачите ги питали за стила им на обличане, разказва Лю.

Ирина Шейк и Наоми Кембъл с провокативно ревю

Все повече млади хора обаче носят адаптирано Ханфу, тъй като вярват, че това е най-добрият начин да се запази традицията и да се адаптира към съвременния живот.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.