Според нея основанията за освобождаването на Гешев не са свързани с престъпления

Искането на прокуратурата за информация за санкционираните по закона "Магнитски" е изцяло PR действие. Те много добре знаят, че това няма да доведе до никъде и цели да оправдае тяхното бездействие. Освен това каквито и данни да има в Щатите, те не са събрани по българското законодателство и не могат да бъдат представени в съда, така че българската прокуратура трябва да си свърши работата тук и сега. Това каза Надежда Йорданова от "Демократична България".

"Дали Гешев е злоупотребил със своите правомощия, за да прикрива определена дейност или да подпомага незаконосъобразна дейност е въпрос на разследване. Внесох във ВСС 9 групи основания за освобождаването на главния прокурор. Те в повечето случаи не са свързани с престъпления, а с тежки нарушения на служебните задължения и уронване на престижа на служебната власт. Съдебната реформа и механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор, заедно с подобряване на досъдебното производство ще бъдат в центъра на нашите приоритетите в сферата на правосъдието. Ще настояваме за промени в Конституцията", заяви тя.

Йорданова: Прокуратурата да спре да се държи като „нечул, невидял и неразбрал”

Според нея правосъдната реформа трябва да доведе до истински независим български съд. "Сред основанията за освобождаването на главния прокурор е бездействието на прокуратурата за руската пропаганда и националното опълчение "Шипка". Това мина без дебат и дори с подигравки от страна на Гешев. Месеци по-късно обяви с апломб, че започват разследване на моите предложения. Това показва, че не ги е чел", посочи Йорданова.

По думите ѝ възможността за обжалване на отказ за образуване на досъдебно производство е необходима мярка. "В нашия законопроект се казва, че ръководителят на НСлС ще разследва главния прокурор при подозрения за престъпления, а самата Служба става независима", разкри тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.