По думите на Мартин Янев при подобни инциденти става въпрос за система от грешки и неизправности

При влаковата катастрофа в Гърция автоматизираната система за контрол на трафика не работила. Такова твърдение направи в ефира на „Здравей,България” инж. Мартин Янев, експерт в Европейската железопътна агенция.

По думите му при подобни инциденти става въпрос за система от грешки и неизправности. „Линията Солун-Атина е сравнително нова. Тя е открита през 2019 г. за високо скоростни влакове, така че разполага с автоматизирана система за наблюдение и контрол на трафика. В такъв случай трябва да се задействат аларми, ако два влака се движат един срещу друг на една релса. Ако няма аларми, се задействат автоматично спирачните системи на двете машини. По някаква причина тази система не е функционирала и е имало доклади за това седмица преди трагедията”, коментира експертът. Той уточни, че в България такава има само на новите линии, които са твърде малко.

Продължава разследването на влаковата катастрофа в Гърция

„Този тип автоматизирани системи за контрол предотвратяват възможността от човешка грешка. Те трябва да бъдат поддържани. Разбирам, че в Гърция тя не е функционирала вследствие на технически неизправности и грабежи”, допълни още инж. Мартин Янев.

И допълни, че железницата функционира и без нейното наличие. Уредбата за сигнализация светва в червено още на отправната гара, ако по някаква причина два влака тръгнат един срещу друг, уточни инженерът.  

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook