Той допълни, че има не само оптимизъм за предстоящия сезон, но и реално движение нагоре спрямо миналата година

Темповете на записвания за летния сезон са средно с около 20 процента повече в сравнение с миналата година, каза днес във Варна служебният министър на туризма Илин Димитров, който участва в отбелязването на националния празник – 3 март, в крайморския град. Той допълни, че има не само оптимизъм за предстоящия сезон, но и реално движение нагоре спрямо миналата година. 

Димитров посочи, че изоставаме на немския пазар. Предстоящата борса в Берлин ще покаже съвсем ясно какви са тенденциите и какво предстои, каза още той. Според него, немският пазар е чувствителен и е важен за крилата на сезона. Проблемът с този пазар са чартърните програми, които са заявени в по-малък обем от предишни години, обясни министърът.

Георгиева: Очакваме 15% ръст на чуждестранните туристи

Според Димитров, предизвикателството за сезона няма да бъде броят на туристите, които ще дойдат, а как хотелиерите ще съумеят да се справят с повишените цени на продуктите. 

Добро впечатление прави това, че за Великден също има сериозен интерес, като пакетите са различни, каза още той. Записвания има както в хотелите висока категория, така и в нискокатегорийните. Традиционно за Великден записванията са от българи и румънци, но има раздвижване и на други пазари.

Зимният сезон надмина нивата от 2019 година, имаме пет процента над тях, което означава, че вече не говорим за възстановяване на зимния сезон, а за ръст, отбеляза Димитров. Министърът поздрави всички хотелиери по зимните курорти, които въпреки липсата на сняг, са проявили изобретателност, намерили са забавления за своите гости и резултатите са налице.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Данаил Войков, БТА