Около 20% ще има отлив на туристи в сравнение с миналата година, смята хотелиер

С натрупване вероятно е възможно да се компенсира липсата на туристически поток от Русия, но не през тази година. Очаква се интересът на немския пазар да нарасне у нас, както и британския пазар да се запази. Планираме road show във Великобритания. Миналата година приехме 4,4 млн. чуждестранни туристи. Очакваме 4,5 млн. тази година, 10-20% ръст. Обективното е около 10-15%. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева за "Твоят ден".

"Чрез декларация за съответствие хотелиерите ще декларират, че лицата с непълни данни наистина са били настанени и хранени при тях, за да можем при следващия списък, да им се издължим. 216,5 млн. са вече изплатени средства. Качеството на данните, подадени от хотелиерите, заявили помощи за настаняване на бежанци, води до забавяне на изплащането на средствата. МТ сравнява изходната информация от хотелиера и списък с ДАБ, Дирекция "Миграция" и верига от контроли. Причината за неполучаване на пълната сума е това, че предоставените данни са непълни. В близо 490 обекта има настанени около 9000 украински бежанци. Очакваме регистрациите да стигнат 10 000 души. До 31 март програмата за бежанците ще бъде в сила, след това ще бъде предложена нова програма за интеграция", коментира тя.

30% ръст на резервациите за Великден

По думите ѝ акционерно дружество стопанисва част от Слънчев бряг, друга част е на община Несебър. "Предстои събрание на акционерите, на което ще бъдат обсъдени инфраструктурни промени", разясни Георгиева.

Според хотелиера Стоил Далевски 25-30% е ръстът на румънския пазар за Великденските празници, но след това има отлив. "Загубихме руския и английския пазар, нямаме никакви резервации. Не знам как може да се компенсират загубите от тях. Около 70-80% бяха руски туристи, останалата част бяха английски. В момента разчитаме на румънците, но когато техните курорти се напълнят. Около 20% ще има отлив на туристи в сравнение с миналата година", смята той. И допълни, че има неизплатени средства за настаняване на украински бежанци.

"Преди броени дни получих средствата си за март-май миналата година - 43 000. За юни още не съм си получил парите", каза още Далевски.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.