"Предците ни не делиха тези кости на наши и чужди, по верска, етническа и национална принадлежност", каза Георг Спартански

В Плевен стотици хора отбелязаха Трети март – Националния празник на България. В приветственото си слово кметът на община Плевен Георг Спартански призова да помним историята, да извличаме поуките от нашето минало, за да имаме като българи достойно бъдеще в Европа и в света. Информацията е на БТА.

"На българския народ му е нужно единение, да работим за една обща цел и да се борим за нейното постигане. Нека в пътя напред и в годините, които са пред нас, не забравяме и тези, които отдадоха своя живот и чиито кости лежат в символа на Плевен храм-паметник "Свети Георги Победоносец", допълни кметът.

Патриарх Неофит: Високо да ценим, свято да пазим и с цената на всичко да отстояваме великия дар на свободата

"Предците ни не делиха тези кости на наши и чужди, по верска, етническа и национална принадлежност. Те със своята мъдрост показаха, че героите заслужават обща памет, обща и вечна признателност от поколенията", заяви Спартански.

Тържественият ритуал по повод Трети март се проведе на площад "Възраждане" пред параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец". В него участваха курсанти от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", военнослужещи от Единния център за начална подготовка, 12-та авиационна база и военно формирование 38 220. Стотици плевенчани отдадоха своята почит на загиналите за свободата на България. Плевенски свещеници отслужиха панихида. Цветя и венци бяха поднесени в знак на признателност от името на различни институции, организации, учебни заведения и други.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Празникът продължи с концерт "Възрождение" с участието на Симфониета Враца, трио "Тенорите" и вокална група "Арлекино" при Народно читалище "Съгласие 1869" в Драматично-куклен театър "Иван Радоев".

Както БТА писа, с вход свободен днес ще работи Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", както и всички обекти на Регионален военноисторически музей (РВИМ) в Плевен. С безплатен вход ще приемат посетители и галериите "Илия Бешков" и Дарение "Колекция Светлин Русев".

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БТА, Елина Кюркчиева