Пред Президентството беше извършена тържествена смяна на караула

Тържествена заря-проверка в София тази вечер. В нея участваха Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) беше бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Преди да произнесе словото си, президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй.

Радев: Недопустимо е над България да се веят други знамена

С подреждане на почетния караул започна отбелязването на 145 години свобода за България  в столицата тази сутрин. Президентът беше посрещнат от началника на отбраната и командирът на националната гвардейска част. Държавният глава прие рапорт и от началника на караула, а след това поздрави строя за Деня на Освобождението на България. За почест беше посрещнато знамето на България пред Паметника на Незнайния воин и тържествено беше издигнато под звуците на химна

В церемонията участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова, министри и дипломати. Въпреки дъжда и ниските температури стотици граждани също дойдоха да поднесат венци и цветя в памет на загиналите, за да бъде България свободна.

145 години свобода: България отбелязва националния си празник (ВИДЕО+СНИМКИ)

По традиция, точно по обяд пред Президентството беше извършена тържествена смяна на караула. Много хора се събраха, за да видят на живо този ритуал. За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Ритуалите, които представя националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото.

В 18.30 часа започна тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“. На събитието присъстват официални лица, сред които президентът Румен Радев и премиерът Гълъб Донев.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook