Финансовите постъпления са намалели почти наполовина в сравнение с началото на 2022 г.

Бюджетните приходи в Русия от продажбата на петрол и газ през януари и февруари са намалели с 46% в сравнение със същия период на миналата година. В същото време разходите са се увеличили с 52%, съобщиха от руското Министерство на финансите.

От ведомството обясниха, че намаляването на приходите в бюджета се дължи на поевтиняването на котировките на руския сорт петрол „Уралс” и на съкращаването на износа на природен газ. И увериха, че бюджетният дефицит в размер на около 40 милиарда долара ще бъде компенсиран със средства от Фонда за национално благосъстояние.

„Газпром нефт” намалява добива на петрол

Руските власти се надяват, че годишният дефицит няма да надхвърли 2% от брутния вътрешен продукт. През април ще бъде въведен минимален праг на отстъпката на „Уралс” спрямо сорта „Брент” и ще се намалят субсидиите на петролните компании, които доставят гориво на вътрешния пазар. Очакванията са това да донесе приходи в размер на около 8 милиарда долара.

Освен това представителите на едрия бизнес ще трябва да внесат еднократно в бюджета, отделно от другите данъци, по 4 милиарда долара. От пролетта на миналата година в Русия са засекретени бюджетните разходи по отделните пера.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook