Филмът на Джошуа Сефтел е продуциран от носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи

Джошуа Сефтел е един от най-популярните документалисти в света. Едва на 22-годишна възраст започва кариерата си с летящ старт - получава номинация за Еми за лентата "Изгубени и открити". По-късно се впуска и в света на игралното кино с политическата сатира „Корпорация: Война”, която заснема в България довеждайки у нас - Хилари Дъф, Джон Кюсак, Мариса Томей, Дан Акройд и Бен Кингсли. 

След десетки документални филми, обгърнали социалнозначими теми от цял свят, Джошуа Сефтел се качва на най-голямата сцена - тази на Оскарите, със своя късометражен документален филм "Stranger on the gate", който е определян от Variety като фаворит в категорията си.

ИНТЕРВЮ С НОСИТЕЛ НА "ОСКАР": Линда Даутс преобрази Джесика Частейн в "Очите на Тами Фей"

Сюжетът е по истински случай и среща зрителите с бившият военен Ричард Маккини  служил дълги години в горещите конфликтни точки в Близкия Изток.  При завръщането си в Америка, той решава да постави бомба в ислямистки център, смятайки мюсюлманската общност за вражеска. Топлината, гостоприемството и чистосърдечието на хората с различни религиозни възгледи обаче го възпират и накрая дори самият той приема исляма. 

Историята вече докосна хиляди зрители на фестивалите във Вирджиния и Трайбека, където беше отличена с наградата на публиката. А дали ще вземе най-престижната кинонаграда, ще разберем в нощта на Оскарите. 

Цялото интервю с номинирания за "Оскар" режисьор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.