За това предупреди вицепрезидентът на компанията Exxon Mobil

Евентуални студове следващата зима може да застрашат енергийната сигурност на Европа въпреки пълните газохранилища. За това предупреди вицепрезидентът на Exxon Mobil Питър Кларк на международната енергийна конференция CERAWeek в Хюстън, Тексас.

Според Кларк намирането на алтернативи на руския газ ще бъде „предизвикателство” за европейските страни. Той заяви, че новият терминал за втечнен природен газ GoldenPass, чрез който ExxonMobil ще доставя газ от САЩ, ще помогне да се заменят доставките на руски газ.

Приходите на Русия от петрол и газ се сриват

Терминалът е съвместен проект между Qatar Energy (70%) и ExxonMobil (30%) и строителството му започна през 2019 г. Той е едно от най-големите съоръжения за втечнен природен газ в света, с общ капацитет от над 18 млн. тона годишно. През април 2022 г. Министерството на енергетиката на САЩ одобри разширяването на съвместното предприятие Golden Pass. Чрез този терминал QatarEnergy ще доставя суровина и на Германия.

Освен това САЩ планират да увеличат доставките на газ за Европа чрез терминала Magnolia LNG, собственост на Glenfarne Group LLC. Той ще бъде пуснат в експлоатация през 2026 г. Двата проекта ще позволят на САЩ да увеличат износа на втечнен природен газ с 14,16 млн. куб. м на ден.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook