Призовката, връчена днес, е изготвена преди 8 дни от Основния съд в Битоля

Председателят на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски получи нови, две обвинения, от съда в града, съобщи БГНЕС.

От получената призовка „в качеството му на обвиняем“, включително и като физическо лице, не става ясно какво престъпление е извършил Георгиевски.

Призовката, връчена днес, е изготвена преди 8 дни от Основния съд в Битоля. Съдът задължава Люпчо Георгиевски да се яви лично и да получи обвинението на 4-ти април в съда. Ако не се яви, ще „бъде принудително докаран в съда“, пише още в призовката.

"За мен случващото е демонстрация на пълно лицемерие от страна на властите в РС Македония. От една страна, ръководството на клуба получава покана за срещи в министерството на външните работи с цел намаляване на напрежението. Външният министър Буяр Османи разговаря с мен и твърди, че иска сваляне на напрежението, но от друга страна, същата тази държава използва всички възможни инструменти за репресии срещу нас. Това е пълен абсурд и лицемерие. Но, за съжаление, това е действителността, пред която са изправени всички македонските българи в страната“, каза Георгиевски по повод поредното обвинение срещу него.

В РСМ с поправка в закон забраниха българските клубове

Припомняме, през месец май 2022 г. бе опожарена входната врата на този културен клуб в Битоля. Виновникът бе пуснат на свобода и до момента властите не са се разграничили от този престъпен акт.

В същото време срещу другия български клуб в Охрид имаше стрелба, а секретарят му - Християн Пендиков бе жестоко пребит. Междувременно власти и публикации в РСМ се опитват да оклеветят Пендиков и да опишат побоя над него като битова свада.

В Конституционния съд на Северна Македония са образувани дела, с които се оспорват Уставът и Програмата на двата български клуба. Те са представени от сдруженията „Културен център Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III - Охрид“.

В Македонския Конституционен съд има дела срещу нашите два културни клуба

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.