САЩ дават първа загуба във войната между Русия и Украйна, смята бившият министър на отбраната

Свалянето на американския безпилотен самолет над Черно море категорично е вражеска провокация от страна на Русия. Това смята бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Ескалация на напрежението между САЩ и Русия заради сваления дрон над Черно море

„Тя е изпълнена по решение от най-високо равнище. Вероятно лично Путин е бил ангажиран при това решение. При този случай САЩ дават първа загуба във войната между Русия и Украйна”, коментира Тагарев.  

„В този казус не виждам случайност. Това са преднамерени действия на пилотите. Второ в този инцидент Америка дава загуби вече”, смята военният експерт.  

„Руските пилоти са проигравали такива казуси. Те са опитали няколко начина да свалят дрона. Единият е като застанат пред него и дронът попадне под струята им. Тя е изключително силна, това рязко нарушава аеродинамиката на дрона, той лесно губи управление. Вторият е като са пускали гориво. Третият е, това, което казва и американската страна, че е имало механичен контакт между един от самолетите и витлото на дрона. Това е много рисково. Този дрон не маневрира бързо, лети със сравнително ниска скорост, по стабилна траектория. Не изключвам също така вероятността да е имало и стрелба срещу дрона”, каза Тагарев.

По думите му дронът е летял в международно въздушно пространство, където няма ограничения.

Сега според него е интересно дали САЩ ще изпратят кораб, който да събере останките от този дрон. „Ако това е кораб, той няма да е учебен кораб, а ще е боен, няма да влезе сам”, каза Тагарев. „Този случай ще промени отношението на Вашингтон,  а и на европейски столици, към тази политика да не се провокира Русия. Виждаме, че тази политика за Русия не значи нищо, Русия приема това като слабост и прави каквото си иска”, каза Тагарев.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.