Москва разглежда инцидента като провокация, заяви руския посланик във Вашингтон

Разговор между Москва и Вашингтон на високо ниво след инцидента с дрон над Черно море. Руското военно министерство съобщи, че министрите на отбраната на двете държави са обсъдили случилото се по телефона. Разговорът е бил по инициатива на Съединените щати. Според официалното съобщение Сергей Шойгу е заявил на американския си колега Лойд Остин, че полетите на американски дронове в близост до Крим са провокация и могат да доведат до ескалация на напрежението.  Инцидентът стана повод за рязко изостряне на отношенията между Москва и Вашингтон.

По данни на Пентагона маневрата във въздуха е продължила около 30-40 минути и по всичко изглежда, че този инцидент е най-значимата публично призната и пряка конфронтация между САЩ и Русия, след руското нахлуване в Украйна преди повече от година.

Предстои да разберем какви ще са последиците и ще има ли такива, особено за американските безпилотни самолети над Черно море. Не е тайна, че Съединените щати извършват наблюдение и предоставят важни разузнавателни данни на Украйна. Това е огромно количество информация за всеки аспект от военните операции на Русия, включително движението на кораби в Черно море и изстрелването на ракети, насочени към цели в цяла Украйна. Американските власти вече дадоха да се разбере, че този инцидент няма да попречи на решимостта им да подкрепят Киев.

Пентагона: Руски изтребител удари американски разузнавателен дрон над Черно море (ВИДЕО)

Дронът бил на рутинна разузнавателна мисия в международното въздушно пространство над Черно море, когато два руски изтребителя Су-27 опитали да го прихванат.

„На базата на действията на руските пилоти – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално поведение. Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се приближили толкова близо до безпилотната машина, че в крайна сметка са повредили витлото на нашия MQ-9. Според нас това е довело до повреда и в руския изтребител”, заяви Патрик Райдър, говорител на Пентагона.


Именно повредата на дрона е накарала американците, които го управлявали, да го свалят в Черно море. Москва твърди, че безпилотната машина паднала във водата в резултат на рязка маневра, а сблъсък не е имало. Същата версия обяви и руският посланик във Вашингтон, който беше извикан за обяснения в Държавния департамент.

Тагарев за сваления американски дрон: Вражеска провокация на Русия

„Има известни проблеми по отношение на международните води. Например, ние смятаме Крим за част от Руската федерация, САЩ обаче не го признават и разбира се, има противоречие. Не е имало сблъсък, не сме влизали в контакт с този дрон, не сме започвали стрелба”, заяви Анатолий Антонов, руски посланик във Вашингтон.

„За съжаление руснаците смятат Черно море за свое езеро. От правна гледна точка това са международни води. Те наистина не харесват този факт, но със сигурност, от гледна точка на международното право няма никакво основание да се твърди, че САЩ са били в руското въздушно пространство или нещо подобно”, заяви Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания.

Военен експерт за сваления дрон: Явно има нещо в Крим, което Русия не иска да бъде разбирано

„Това е поредната безразсъдна постъпка на президента Путин и неговите военни и искам да кажа на г-н Путин да спре с това поведение, преди да е станал причина за непредвидена ескалация”, заяви Чък Шумър, лидер на демократите в Сената.
От руска страна се опитват да потушат рязката ескалация. „Не искаме никаква конфронтация между САЩ и Руската федерация и искаме прагматични отношения в интерес на народите на Съединените щати и Руската федерация”, заяви посланик Анатолий Антонов. „Искам да подчертая, че руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат и са се върнали благополучно в базата”, категоричен беше говорителят на МО на Русия Игор Конашенков.

Със сигурност обаче трябва да очакваме твърд отговор от Съединените щати, смятат анализатори. „Смятам, че Съединените щати ще реагират с твърдост и яснотата, за да покажат, че не искаме нашата слабост или нерешителност да се възприемат от руснаците като насърчение да опитат нещо друго. Британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство. А американските власти обявиха, че ще публикуват кадри от сблъсъка между дрона и руския самолет”, коментира Том Карако.

Съединените щати предупредиха Русия да бъде по-внимателна, когато руските самолети летят в международното въздушно пространство. Руският посланик във Вашингтон пък обясни, че вече не разрешавали никой да нарушава териториалните им води. В същото време Пентагонът призна, че сваленият разузнавателен дрон все още не е намерен и вероятно никога няма да бъде открит, като се има предвид голямата дълбочина на района в Черно море, в който е паднал. Вашингтон в момента преценява дали въобще да се опитва да издирва разузнавателния безпилотен самолет. Според секретаря на украинския национален съвет за сигурност, инцидентът над Черно море показвал, че президентът Путин е готов да разшири войната извън настоящата зона на конфликт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.