Цонка Христова, директор РИОСВ – Русе, уточни какви са щетите

За пореден път пожар горя на огромна територия в природния резерват „Калимок-Бръшлен“ край Русе. Защитената зона е местообитание на най-голямата колония пеликани у нас, както и на над 240 птици и животни. Огнищата на пожара бяха три.

"След огледа на експерти е установено, че са изгорели около 400 декара в района на село Бабово и около 50 декара в района на село Нова черна. Това са влажни, заливни ливади и се използват за паша. Огънят не е прехвърлил, за да засегне тръстиката в защитената местност", това каза Цонка Христова, директор РИОСВ – Русе, в ефира на „Твоят ден“.

Три пожара в защитена местност край Русе (ВИДЕО)

От пожара, който е в близост до с. Нова черна пеликаните са на около 3 км разстояние по права линия, от другия пожар са на 10 км, уточни тя. За щастие пожарът, който е близко до тях е овладян, допълни експертът.

Изгоряла е растителността, почвата, микроорганизмите в посочените декари, каза Христова. Тя не очаква да е имало гнезда на птици в тези ливади.

По нейни думи пожарът вероятно е дело на пастири. Та призова хората да сигнализират, ако забележат нарушители и допълни, че ще продължават да търсят кой е виновника за пожарите.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.